ЩО е то виртуална класна стая и осъществимо ли е у нас?

Публикувана на: 29.03.2008, от margomalinova
Кoментари:6

 Колеги , заинтригувана съм от мисълта, че същността на виртуалната класна стая  е приложима като предаване на открит урок пред много желаещи да се включат в нея.Може би да закрият училищата и от няколко действащи да се предава по Интернет или по ТВ за останалите деца в страната? Уроци по различни предмети?

Знам, че има създадени такива виртуални класни стаи по български език, география, история. В тях са включени малък на брой деца извън пределите на България и не са безплатни! 

Моля, споделете мислите си за същността на ВИРТУАЛНА КЛАСНА СТАЯ по математика !

Коментари 6

22.11.2010 lexx

Profile

Общо взето мога да отговоря като си кажа моето мнение и виждане на база опита който имам с тези модерни технологии.

Нека да се фокусираме върху целите на образованието - образователна и възпитателна! От тук нататък няма кой знае какво да се говори. Няма как да се постигне възпитателен ефект с такава практика. Винаги трябва да има някакав контрол и стимул за учениците, а всичко това е учителя. Освен това трябва да се създаде една среда в която учениците да имат свои права и задължения както и взаимна връзка помежду им.  Ако не бе така, то нямаше да има нужад от училище, защото едва ли някой умен ученик да не може да си научи уроците по математика сам. А и както съм забелязал повече участнбици по олимпиади се готвят сами, така че това си е ясно.

Ако питаш мен, всичко това са някакви глупусти, за да може някой да си дигне акциите, да се освояат пари за нововъведения и всякакви такива семинари, както и да може някой връзкари с няколко такива доклада да станат старши учители!

21.11.2009 ozahariev

Profile

user: margomalinova

 Колеги , заинтригувана съм от мисълта, че същността на виртуалната класна стая  е приложима като предаване на открит урок пред много желаещи да се включат в нея.Може би да закрият училищата и от няколко действащи да се предава по Интернет или по ТВ за останалите деца в страната? Уроци по различни предмети?

Знам, че има създадени такива виртуални класни стаи по български език, география, история. В тях са включени малък на брой деца извън пределите на България и не са безплатни! 

Моля, споделете мислите си за същността на ВИРТУАЛНА КЛАСНА СТАЯ по математика !

Преди околу два дена, т.е. в четвъртък се стараех да използвам целия си опит за работа в класна стая по време на писмен тест.

В единият клас след като на всички ученически питания "Г-не, как да отговорим на въпрос без варианти, като посочим/маркираме само въпросите/задачите с неправилен отговор както до сега в другите тестове" аз без колебания за 'написаното точно обратно и то от мен като условието "не е невярно" при/в началния текст-инструкция за решаване на теста' им отговарях "да Ученици, трябва да маркирате задача/въпрос с неправилен отговор/твърдение защото маркирате това което е невярно". Най-изненадващо за мен целия клас се организира и дойде при мен/квестора на този писмен тест и ние заедна направихме, аз с мойте права а те със своята устна молба до мен, абсолютната поправка в условието "не е невярно" при/в началния текст-инструкция и това условие се превърна в условието " е невярно".

В другите два класа, в които имах такъв писмен тест и то при същото условие в инструкцията за решаване на теста, имах абсолютно същите въпроси, давах абсолютно същия отговор, но учениците решиха да работят при тези изисквания "не е невярно" като инструктаж, макар и различни от изискванията при които до сега съм ги изпитвал.

Резултатите и от трите теста, те вече ги знаят и остава да продължим с ученицити ми към груповото устно изпитване, по което също ще имам/има възможност за сравнения с поставения тук въпрос "ЩО е то виртуална класна стая и осъществимо ли е у нас?"

16.04.2008 iv_2007

Profile

Тази идея е много добра, но нека изпълнението й да стане от колектив професионалисти, за да се получи наистина нещо ценно. :) Имам наблюдения от ученически конференции по информатика, където учениците ни представят много професионално оформени разработки, на които им куцат детайлите в съдържанието. Те, в колектив с добри учители по предмети биха могли да създадат нещо наистина стойностно. Това, което ние учителите сме публикували в "Материали" не смятам, че е на ниво (с малки изключения).

Благодаря за бързата реакция :)

16.04.2008 kr_bozhinov

Profile

user: iv_2007

Това, което се коментираше, бече че ВКС е по-скоро методическо описание на урок.

 

Погледнете глобално :)

Това е така ив...но е малка част от идеята за виртуална стая......

Представете, че аз съм учител, млад и току що съм постъпил в училище(датата е 2009 септември), и трябва да си подготвя урока....

отивам в сайта тичър.бг-общност на учителите...търся темата.... и попадам на ваша методическа разработка...освен нея ...има и линкове с материали(презентации и др ресурси).....по лесно ще е да си изтегля тези систематизирани уроци....ако имам въпроси ще направя връзка с автора т.е с теб...с различни инструменти и услуги на Интернет.....

Та такива ми ти работи

Лека вечер и на вас

16.04.2008 iv_2007

Profile

Имам и специалност математика, но основно часовете ми са по информатика. Всъщност и аз не мога да добия ясна представа за същността на виртуалната класна стая. Предполагах, че ще е като обучението по английски (в е-училище), но досега и там не съм имала възможност да вляза. Това, което се коментираше, бече че ВКС е по-скоро методическо описание на урок. Основната цел, според мен на този етап е подготовка на конференцията по информационни технологии през май. За тези, които желаят да вземат участие беше изискването да подготвят такива материали.

А най-често като поставя въпроси към админа и аз не получавам отговори, така че не ми остава друго, освен сама да си търся отговор. всичко, което научиш и решиш да споделиш, ще бъде полезно и за мен. Smile

16.04.2008 margomalinova

Profile

 Като се поразходих из сайтовете разбрах какво е ВКС.

Чудя се, защо никой колега не ми отговори?Питам се, защо АДМИНА предложи виртуален урок за създаването на презентация на ВКС?

В някои страни такива ВКС са създадени от екипи специалисти и учителите се обучават да работят с материалите!

PLATO Support Center - PLATO Learning Environment™ (PLE™)

Питам:- Има ли в този форум учители по математика с които мога да обменя опит?

Ако трябва да си пиша сама, МОЛЯ АДМИНА да изтрие темата !