Знаем ли ние що е то книжовен български и ДОИ и имат ли те почва у нас?

Публикувана на: 28.03.2008, от kenkal
Кoментари:29

 Ако Ви интересува какви закони "творят" нашите "големи, умни глави", прочетете това и после другите неща в хипервръзките и кажете какво да правим!

Коментари 29

08.05.2008 atlantic

Profile

""Важно е, да се знае, да се говори правилен български език", подчерта Вълчев." 

Дали този "подарък" ни го спускат в чест на деня на Европа или за наближаващия 24 май? Има ли значение? По-важно е, че кирилицата си остава! Да ни е честита!!!Wilted FlowerWilted FlowerWilted Flower

08.05.2008 radivdani

Profile

  Ура!!! Ще продължим да говорим български!


 Оставиха езика ни

11.04.2008 radivdani

Profile

 ПРОТЕСТЕН МИТИНГ В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКИЯ КНИЖОВЕН ЕЗИК

  Пуснах това още вчера ,но явно модераторите не считат за необходимо да го публикуват, затова поствам пак, пък каквото сабя покаже.
 

10.04.2008 radivdani

Profile
"На 11 април, петък, от 17 часа,
на площад "Св. Александър Невски"




Д Е К Л А Р А Ц И Я

от Гражданско движение за защита на науката и образованието 


       Ние, Гражданите на Република България, се обявяваме категорично против предложението на Министерския съвет за отмяна на  т.4, чл.16 от действащия Закон за народната просвета. Правителството предлага да се  премахнат държавните образователни изисквания за усвояването на книжовния български език.  Подобна поправка е грубо неуважение на националните ценности, история и култура на българския народ. Тя е и в противоречие с  Конституцията на България, в която българският език е обявен за официален език в републиката. Поправката крие опасност от по-нататъшно принизяване на равнището на училищните програми за обучението по български език и премахва държавната защита на езика ни от поругаване и извращаване. Смехотворната мотивировка, че се отменя един “мъртъв текст”, всъщност цели да оневини бездействието на Министъра на образованието и науката, който е бил задължен, съгласно чл. 17 т. 4 на същия закон, да изработи наредба за държавните изисквания за усвояването на книжовния български език.
       Ние окачествяваме подготовката и внасянето на този законопроект като акт насочен срещу националните интереси, като отстъпление от заветите на апостолите на националното възраждане и настояваме вносителите да оттеглят законопроекта си.

Граждани на Република България!
Да спасим свещения език на българите!
НЕ на законопроекта! 

Сплотени, организирани и смели можем да си върнем надеждата, вярата и мечтата за успяваща и красива България.


Сайта на движението
http://www.nauka2007.org/




От инициативен комитет на родителите, регистрирани в портал BG - Mamma, родителите, регистрирани в сайта на СПОД "Български бебе център” и членове на сдружението, сайта Data.BG и форумите към него.


       Петицията „В ЗАЩИТА НА Т. 4, ЧЛ. 16 ОТ ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА”, която създадохме и пуснахме в интернет на 29.03.2008 г., до момента е подписана, само за броени дни, от над 51 000 човека.

       На 01.04 и втори път на 07.04., внесохме официални писма до Народното събрание, Министерството на образованието и науката, Комисията по образованието и науката към НС, Президента Г. Първанов и Комисията по жалби и петиции към НС.
       В писмата си заявихме ясно и категорично несъгласието си с отмяната на т.4, ал.16 от сега действащия ЗНП, като подкрепихме позицията си с аргументирани доводи. Към писмата приложихме петицията и подписите на българските граждани."
 
 
 Просто цитирам. 

 

08.04.2008 K.Turnovski

Profile

Не ме разбра. Попитах какво ще промени премахването на т.4 от чл.16 на ЗНП, след като учебното съдържание и ДОИ се определят в друг закон и с допълнителна наредба?

user: Anikolova

А защо досега според теб да е трябвало да има петиции за други учебни предмети?

Защото досега те не са присъствали в чл. 16 от ЗНП. Което не е пречело да бъдат задължителни в учебната програма.

user: Anikolova

Има ли по-важен предмет от БЕЛ?

Няма.

user: Anikolova

Ако се започне от някъде, то не трябва ли да е точно от там?

Не, защото БЕЛ тепърва предстои да го махнат от ЗНП, а останалите предмети вече са били "махнати".

И още веднъж:

Какво ще промени премахването на т.4 от чл.16 на ЗНП, след като учебното съдържание и ДОИ се определят в друг закон и с допълнителна наредба? По какъв начин ще бъде погазена Конституцията, след като други нормативни актове определят БЕЛ като задължителен предмет в българското училище. За справка чл. 10 от ЗСООМУП и чл. 4, приложение 1 към Наредба 2 за учебното съдържание.

Явно пропускам нещо, затова попитах какво.

08.04.2008 Anikolova

Profile

user: K.Turnovski

По същата логика досега трябваше да има петиция за предметите математика, история и изобщо за всички, различни от БЕЛ. Разбира се може да пропускам нещо.

А защо досега според теб да е трябвало да има петиции за други учебни предмети? Има ли по-важен предмет от БЕЛ? Ако се започне от някъде, то не трябва ли да е точно от там?

07.04.2008 K.Turnovski

Profile

Колеги, поправете ме ако греша, но в този закон няма ДОИ и за всички останали предмети. Това не означава, че те не се изучават. Така или иначе ДОИ по БЕЛ са разгледани в специален закон (Закон за степента на образование, образователния минимум...), както и в Наредба №2 за учебното съдържание, така че не виждам каква петиция точно се подписва. По същата логика досега трябваше да има петиция за предметите математика, история и изобщо за всички, различни от БЕЛ. Разбира се може да пропускам нещо.

07.04.2008 kenkal

Profile

След семейното пътуване из страната още не съм влязла в крак - живея в информационно затъмнение.  Аз лично съм чела ДОИ за съответните класове и етапи на обучение, съобразени с учебните програми по класове. Ето тук има нещо, но не съм сигурна доколко е истинско, защото е публикувано от анонимен потребител. На тази страница на МОН пък ... :(

ДОИ има към всяка учебна програма по предметити в отделните класове. И изглежда на по-високо равнище не са изработени. Ако ги имаше, трябваше да са в сайта на МОН

06.04.2008 margomalinova

Profile

 Днес слушахте ли мин.Вълчев, че нямало написани ДОИ, а само изисквания които не са уточнени и написани-"Да ги предложат специалистите, аз ще ги подпиша"

Е, българици кажете ми имали някъде написани ДОИ поБЕЛ освен в учебните програми за класовете, че трябва да се знае това и онова.Къде да го прочета?

 

06.04.2008 kenkal

Profile

Все повече действия на "големите, умни глави" ме карат да мисля, че умни и можещи хора на тази страна не и трябват. Жалко!

Не съм сигурна обаче какво можем да направим, ако "колата се обърне". Нали знаете, че е по-добре да се намери правилният път преди да се обърнем в кананката!