За занималните в начална степен

Публикувана на: 19.03.2008, от marinova
Кoментари:11

    Възпитател съм в занималня - четвърти клас- в провинцията и мога да ви уверя, че противоречието образование - финанси  е непреодолимо за момента.

Спомням си преди години обучавахме деца, които  постъпваха в първи клас на 6 годишна възраст. Тогава  резултатите бяха мого добри, да не кажа отлични,

но... работехме по две учителки в паралелка  на целодневен  режим. Разпределяхме си предметите по споразумение и  водехме урочната работа  и само-

подготовката  с класа. Уверявам ви, резултатите бяха  отлични. Въпросът , според мен, е  какво всъщност искаме: да образоваме и възпитаме децата или

да икономисаме финансови средства . Какво ще е бъдещето ни, ако направим тази икономия сега...?

Коментари 11

04.06.2008 galqN

Profile

w moeto u4ili6te s pulna para rabotqt plateni zanimalni.az sum edna ot malkoto, koito ne sa sformirali tozi tolkova jelan ot roditelite model na detska gradina.

04.06.2008 sasi1969

Profile

 Bъв Варна вече има доста часни занимални и то в самите училища.Таксите им са доста високи при това,но при липса на други родителите записват децата си в тях.

04.06.2008 SIMONALI

Profile

Определено съм за занималните в училище. Но всичко това трябва да се обмисли добре .Не може в едно училище да има един възпитател на 4 паралелки.Тогава вече не говорим за занималня , а за лудница. Била съм възпитател, но на два класа, а сега за да се пестят пари занималнята я направиха на всички класове от начална степен (поне при нас е така.)Yes А за частна занималня на село и дума не може да става.

04.06.2008 radivdani

Profile

user: Galina69

Незнам каква ще е следващата "блестяща"  идея но в резултат от последната всички колеги работещи в занималните оттова лято отиват в бюрото по труда.Макар всички да разбират колко важен и необходим е техния труд.Гризе ме едно съмнение да не би това да е начина чрез , който да се отвори необходимост от частни занимални та пак от ония хора да си напълнят джобовете за сметка на децата,родителите и на нашево брата учителя?

 

  Анджък! Същото стана и с детските градини. Закриваха , закриваха..., а сега олеле няма места в София. Частниците пък бързо покриват празните ниши в пазара и готовооо. Ето ти печеливш бизнес. Не знам в другите градове как е ,но тук в София частните занимални добре печелят. Разни пенсионерки си събират деца на 15.09. След това наемат някой вход в жилищен блок, купят пластмасови маси и столове и ето ти частна занималня. Всеки ден чакат своите възпитаници след /съответно преди учебни занятия/ и ги отвеждат във входа, където провеждат образователната си дейност срещу 5 лв на ден. Сметките си направете вие. Има големи частни занимални, които осигуряват транспорт, храна, подоготовка за училище и допълнителни занимания , но там положението е доста солено...за родителите.Wink 

03.06.2008 Galina69

Profile

Незнам каква ще е следващата "блестяща"  идея но в резултат от последната всички колеги работещи в занималните оттова лято отиват в бюрото по труда.Макар всички да разбират колко важен и необходим е техния труд.Гризе ме едно съмнение да не би това да е начина чрез , който да се отвори необходимост от частни занимални та пак от ония хора да си напълнят джобовете за сметка на децата,родителите и на нашево брата учителя?

03.06.2008 tanq_boseva

Profile

Здравейте колеги,аз имам само един въпрос ,на който едвали някой от вас ще може да ми отговори,но съм сигурна че и вие си го задавате:"Каква ли ще е следващата"гениална"идея,която ще измисли нашият много уважаван и обичан от учители и ученици, министър.Аз лично, чакам с нетърпение следващия "факс"на министър Вълчев.

25.05.2008 Pepinas69

Profile

Аз съм за занималните в начален етап. Само че това, което е регламентирано като положение, за мен не работи добре.

Говоря за полуинтернатните групи към училищата, където занималнята не се заплаща отделно от родителите. Минималният брой на децата там е 25 и за да го постигнат, директорите събират група от всички паралелки, или там, където има по една паралелка, тя е слята от два класа - І и ІІІ например. Най-напред броя на учениците е много голям.

Представете си всички тези деца, които често имат различни домашни, а понякога и уроци. Качеството на работа няма как да е високо.

За съжаление цялостната политика води точно към това - голямо количество деца в класовете, което според мен е за сметка на качеството. Нека са повече на брой децата в среден и горен курс, но за начален етап максимума според мен е 14 - 15.

Основите се полагат в този етап и каквото и да получат децата впоследствие е надграждане.

16.05.2008 titas

Profile

Здравейте.

Аз съм родител на момиченце, което завършва вече първи клас. Отглеждам я без чужда помощ - на съпруг или мой родител. Детето не посещаваше занималня по време на учебната година, подготвяше се сама вкъщи. И се справяхме добре. Разбира се, беше ми много трудно, но не в това е въпроса. Напоследък ме занимава мисълта кое е по-добре за развитието на детето, за насърчаване на самостоятелно справяне със задълженията, за формиране на чувство за лична отговорност, изграждане на дневен режим и навик за приключване с ученето и домашните, преди да се започне с игрите. Посещението на занималня или самостоятелната подготовка вкъщи и проверка на домашните от мен? Основния ми въпрос е: занималнята в училище ще научи ли детето ми на това? Или единственото на което мога да разчитам е написаните домашни и подготвени уроци. Защото много е лесно да се дадат едни пари на занималнята и да успокоя съвеста си, че съм направила това, което е добро за детето ми, но дали наистина е така?

20.03.2008 radivdani

Profile

   Занималнята е необходимост и спор тук няма. И на друго място написах ,че до четвърти клас децата трябва непрекъснато да се нблюдават от възрастен . Той трябва и да им помага за самоподготовката , ако детето не посещава училищната занималня.Не във всяко семейство може да се подсигури такъв .Разбирм и тревогата на колегите работещи в това звено , защото те ще бъдат първите, които ще пострадат от новия мениджмънт в училище.

  Тук във София има няколко училища ,които още при записването на децата в първи клас набират бройка за занималнята ,която се заплаща от родителите. Таксата за занималня е 400 лв. на година и по този начин се осигуряват целодевни занимания на децата. Подчертавам ,че тези училища са държавни и с много добро реноме, а и родителите са много доволни. 

20.03.2008 anilenas

Profile

   Децата имат нужда от практическо обгрижване, а не само на думи. Сигурно можем да сме лидери по писане на програми, но ползите се виждат най-ясно по резултатите. Ролята на занималните в началната степан за разрешаване проблемите свързани с грамотността /и не само/ е неоспорима. Помощта е истинска, когато е навреме.