Проекти за наредби

Публикувана на: 09.03.2008, от pepeliaska2
Кoментари:2

http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documentsproject/2008/izmenitelen_akt_proekt-2008-01.doc

http://www.minedu.government.bg/opencms/opencms/left_menu/documentsproject/2008/naredba_normi_prepodavatelska_rabota_proekt-2008-01.rtf

Това са две наредби, които са много важни за нас учителите.Едната е за броя на у-те в паралелки и групи, а другата е нормите за преподавателска заетост.

Нещото, което ме безпокои е ,че в тези наредбие отбелязано ,че деленето на групи по езици, трудово, информатика и т.н. може да се прави ,а може и не в зависимост от директора на училището

„(1) Делението на паралелките на групи по реда на глава втора и трета се извършва по преценка на директора на училището и съобразно специфичните условия за провеждането на обучението.”

Другото е моята болна тема, защото съм учител по Домашна техника и икономика.Преподаваме вече седем различни тематични единици:чертане, готварство, текстил, икономика, информатика, селсто стопанство, дървообработване, металообработване, а и знанията, които трябва да имаме не са малко, напротив.Вече трябва да сме много по-подготвени, защото времето и учениците го изискват.Освен това теоретичната част от целия материал се е увеличила многократно.А норматива и по старата и по новата наредби е 792 часа- най-високият в среден курс!!!

Какво мислите по поставените въпроси? С нетърпение чакам отговора ви.

 

Коментари 2

24.04.2008 sasi1969

Profile

  Аз също съм на мнение4 че по ДТИ теоретичния материал е много,а за капак на всичко часовете за усвояването са намалени и като се прибави и това ,че с тези нови бюджети директорите не делят класовете на  групи работата на учителя става още по трудна.

24.04.2008 margomalinova

Profile

 Прочетох проектите за наредби и на мен ми направи впечатление, че на директорите се възлагат доста отговорности, но това неминуемо произтича от делегираните бюджети.Колкото до деленето на групи/клас/ е поставено минимално изискване 18деца-максимум26/5-12клас/.Това означава според мен, че ако има възможност от техническо естество да се поберат26 деца за провеждане на часа ,може и да не се дели.

В нашето училище информатиката се води отделно.,мисля, че не влиза в домашен бит.Там се делят на групи защото има в стая по 10компа.

Раздели от даден предмет могат да се водят от 2-ма  преподаватели.

В същото време по изобразително имаме делене на малки групи по 8 деца.

Всичко зависи от утвърдените на педагогически съвет учебни програми-съответно учителите трябва да внимават какво се гласува и да бъдат активни. Последна дума има директора и финансиращия орган. Последното зависи от гласувания бюджет за образование в народното събрание.

Ако  греша, поправете ме!