За авторското право на учителя

Публикувана на: 02.03.2008, от kenkal
Кoментари:9

Може би така ще бъде по-лесно да получа отговори и коментари на една от многото нередности в родната ни образователна система. Касае се затова, че авторството не е на почит в системата . За по-подробна информация, прочетете тук

Случвало ли се е на други колеги да подписват подобни документи? Защо се налага това, според вас? Редно ли е? 

Коментари 9

06.03.2008 toniiv

Profile

Колеги,  аз също съм на мнение,че правим много полезни неща, които не са оценени достатъчно, нито пък платени.Но не знам какви са тези общински състезания, в които участвате с презентации. Аз разглеждам редовно призентациите на колегите, качени в е-училището. Там има страхотни презентации/по мое мнение/. Не вярвам обаче някой да е получил "материална "оценка за този труд, а това е много труд. Всеки, който е правил такъв урок знае това. Аз също мисля,че такива начинания заслужават да бъдат признати-това наистина е авторска разработка на учителя и би трябвало да се признава за такава.

06.03.2008 kr_bozhinov

Profile

user: kenkal

Сьгласна съм, че е добър вариант класираните на по-високо ниво разработки да бъдат публикувани в сборници или издавани като  дискове и да бъдат признавани за публикации. Хубаво би било да се отличават истински авторските трудове, тъй като наистина има доста плагиатски доклади и презентации. Но не виждам реално желание от страна на министерството да се направи на дело.

 

Привет,

Неодавна имах малък спор с колеги, които твърдяха че публикация в Интернет не се зачита(което е глупост)  :) :) :)

Все пак по повод на написаното от Нели -

Аз самият съм класиран на първо място в общинското състезание :)-както и миналата година стана може би и сега няма да се публикуват официално(поне на сайт) работите на участниците на областно ниво...

МОН може би няма пари за тази дейност.......

Лично тук аз ще кача нещата(моите де) след като приключи всичко :) :) :)

Пари не би трябвало да търсим.....почуствайте свободата на джипиел-лиценза :) :)

Не мисля, че трябва да сме толкова комерсиални......

П.С. Не искам някой американски учител, като превежда статия от този сайт :) :) :)-да каже:This company is only interested in making a quick buck(малка закачка отностно друга тема във форума):).

 

05.03.2008 ivona04

Profile

           Както обикновено- нашият труд е неоценен и незаплатен!!!!!

   Имам доклад и презентация за пети клас ЗИП математическо състезание "Това го знае всеки петокласник" - Трето място на общинска конференция- ако някой желае, може да ми се обади!!!!!

05.03.2008 Rositsa Georgieva

Profile

Разбира се ,че не е редно да се подписват подобни документи! Това е все едно да се откажем от авторското си право!

03.03.2008 kenkal

Profile

 

Сьгласна съм, че е добър вариант класираните на по-високо ниво разработки да бъдат публикувани в сборници или издавани като  дискове и да бъдат признавани за публикации. Хубаво би било да се отличават истински авторските трудове, тъй като наистина има доста плагиатски доклади и презентации. Но не виждам реално желание от страна на министерството да се направи на дело.

03.03.2008 iv_2007

Profile

Един начин да не е напразен трудът ни по повод тези конференции е, оценяващите да са на достатъчно добро ниво, за да могат да преценят кое е наистина самостоятелна разработка и да се оцени като публикация. Така за учителя ще е налице възможността да кандидатства за първи клас квалификация, който все пак се заплаща.

03.03.2008 zaec

Profile

user: bga

Смятам, че поне като една полза от тази конференция е работите, които се представят на областния кръг да се публикуват в сборници от МОН и да се признават като публикации.

Добре, че при вас поне това се прави. Нашите миналогодишни доклади от областния кръг не се публикуваха.  Тези, които достигнаха на националния кръг си останаха в небитието...Сборникът  "Училището - желана територия на учениците" е с подбрани доклади от различните направления.

03.03.2008 bga

Profile

 

Аз също участвах в конференцията както тази, така и през изминалата година. Не съм подписвала такъв документ. Но факта, че предоставяш на комисията презентацията и съобщението на електронен носител, напрактика означава, че им го подаряваш и те могат да го предоставят на други и всеки да ги ползва. Това напрактика е труд и споделяне на новаторски идеи и добри практики. които подаряваш. Така е и при други конференции, на които съм участвала, но там поне ме питат дали съм съгласна да си предоставя материалите. Смятам, че поне като една полза от тази конференция е работите, които се представят на областния кръг да се публикуват в сборници от МОН и да се признават като публикации.

03.03.2008 zaec

Profile

Аз също участвах в тази конференция, но не съм подписвала такъв документ. Сега обаче се замислих, че може би са ни го спестили. Но това не пречи да използват нашите доклади, където си поискат. Хваща ме яд, защото си раздаваме собствения труд без да се замисляме... И всичко това е, за да се докажем!!!Angry