Киселинните дъждове

Публикувана на: 01.03.2008, от iv_2007
Кoментари:7
 

"Киселинните дъждове представляват дъжд и сняг с повишена киселинност, падащи върху земната повърхност. Валежите би трябвало да съдържат най-чистата от всички природни води. Дейността на човека обаче оказва влияние върху чистотата на валежите. Серният диоксид и сероводородът, които се съдържат в промишлените газове се окисляват и хидролизират в атмосферата и се превръщат в сярна киселина. По същия начин азотните окиси се превръщат в азотна киселина. "

Земята е една огромна химична лаборатория. Природата се опитва да се пребори с този проблем, но едва ли дълго ще успява да ни предпази от самоунищожението ни.

Какво е положението в европейските страни. Десетки квадратни километри в централна Чехия са превърнати в мъртви зони от киселините. Процентът на болните с проблеми на дихателните пътища, особено децата, е много по-висок, отколкото в другите части на страната. На някои места водата е забранена за пиене. Обединеното кралство (Англия) произвежда най-много замърсители в Европа, но не се трогва от обвиненията на Европейския съюз, че замърсява цяла Европа и твърди, че киселинният дъжд не е изследван достатъчно и обвиненията са безпочвени. Сухи киселинни валежи унищожават дърветата в западна и източна Франция, която се е съгласила да съкрати своето производство на серен диоксид наполовина. За целта обаче френското правителство е решило да разшири атомната си индустрия, което среща решителен отпор в западно-европейските природозащитници.

А къде сме ние?

Коментари 7

13.04.2008 anilenas

Profile

   Да се чуди човек, Iv, но...май така излиза на практика.

                                                                                   

13.04.2008 iv_2007

Profile

Наистина и все пак, изграждат се толкова малко алеи за велосипедисти, а платната за движение на леки автомобили се увеличават. Sad Както винаги простите неща са най-трудно изпълними.

 

13.04.2008 anilenas

Profile

13.04.2008 iv_2007

Profile

"Весело" за проблемите на земята.

http://www.youtube.com/watch?v=yphLO8S77MY&feature=related

13.04.2008 iv_2007

Profile

Един музикален разказ за "дъжда"

http://www.youtube.com/watch?v=TQrgCoJtPNc&feature=related

и още едно послание:

http://www.youtube.com/watch?v=tfGlzCUvSx0&feature=related

04.03.2008 iv_2007

Profile

Керченският проток съединява Черно море и Азовско море. Вследствие на серия корабокрушения на това място се е стигнало до екологична катастрофа (разлив на мазут).  "Вероятно падането на киселинни дъждове е свързано с това, че в морето е попаднало голямо количество сяра. Във водата се изсипаха 7 000 тона сяра и се изляха 1 300 тона мазут." 

"Замърсяването в Черно и Азовско море е колосално и обхваща десетки километра плажове по азовското крайбрежие, разказва местен жител. Той се оплаква, че сярата, попаднала в морето от потъналите кораби, е започнала вече да се разлага. Според хора от региона глиганите от околните блата, прогонени от миризмата на сяра, бягат и се крият из нивите и горите близо до селата."

Lightning

02.03.2008 anilenas

Profile

   Ние сме нови и се учим от старите членове на ЕС, които са далеч напред в технологиите. Май индивидуалната игра е на почит там. Всички  е необходимо да се хванем заедно на хорото и да танцуваме в един ритъм, като познаваме верните стъпки. Засега на опашката скачаме мълчаливо и удряме коляно в земята.