Вятърни турбини ли?

Публикувана на: 23.02.2008, от iv_2007
Кoментари:5

"Там и реките им са чисти", каза dostoevski.

Защо след като допуснахме да затворят 3. и 4. блок на АЕЦ "Козлодуй", започнахме да говорим за нова атомна електроцентрала. Наистина ли никой досега не беше видял обширните полета с вятърни турбини по едни други земи - по на запад от нас. Защо ли там дават от земята си за да гонят вятъра? А какви хотели можеха да се построят там. Storm

Коментари 5

25.02.2008 iv_2007

Profile

На мен все пак ми е интересно какви са възможностите на тези турбини, които ми приличат на вятърни мелници. Попаднах на следния сайт:

http://altenergy.nat.bg/wind_energy.html#unas

Там прочетох: 

"България сега (2006) е на последните места в Европа по производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това показва проучване на германската асоциация на производителите на електроенергия VDEW.

Горничане

България има потенциал да произвежда годишно 440 000 кВч геотермална енергия, 755 млн. кВч от хидростанции и 30,65 млн. кВч от биомаса. Вятърната енергетика има много голям потенциал, защото изграждането на вятърни паркове вече става с единчни турбини по 1.5 до 3 MW единична мощност всяка. Тази мощност се постига чрез големи роторни диаметри над 100 м. и височини на стълбовете от същия порядък. През 2004 г. в Германия бе построена първата турбина с единична мощност от 5 MW която е на стълб от 120 метра и е с диаметър 127 метра. Във височина скоростта на вятъра расте, с което расте и електропроизводството на вятърните генератори. В българските крайбрежни води на Черно море също има отличен ветроенергиен потенциал. затова у нас перспективата  вятърна енергетика е голяма.
Общата тенденция, която се забелязва за територията на България, като цяло за последните 30 години, е фактът на увеличаване силата на ветровете и намаляване на количеството на валежите. Това е свързано с по-големите температурни диспропорции (които всъщност предизвикват движението на въздушните маси) по причина на глобалното затопляне и прогресивното обезлесяване у нас, което е особено видно в полупланиските и планинските зони, където силата на ветровете става по-голяма поради обезлесения ландшафт.

Вятърните електроцентрали са най-бързо развиващия се отрасъл в световната енергетика през последните години. Това се дължи на безплатната вятърна енергия, екологичните й предимства и намаляващите цени на вятърните електроцентрали, приведени за единица инсталирана мощност (kW). Сега и в бъдеще,  себестойността и инвестициите за електричество от вятъра се очаква да бъдат най-ниски, в сравнение с всички други електропроизводства от екологичните и напълно възобновяеми енергоизточници. Конкуренция на вятърната енергетика би могла да бъде само хидроенергетиката, но при много високи водни падове и целогодишен голям воден дебит,  каквито у нас вече почти няма. Подчертаната тенденция за трайно засушаване през последните десетилетия у нас контрастира на фона на увеличаващата се сила на ветровете. "

 

25.02.2008 radivdani

Profile

user: iv_2007

ми се струва нелогично изграждането на втора атомна централа на територията на страната.
 

  Тук си мирише на далавера, на политика, на геополитика, на икономически интереси на много високо ниво...за съжаление.Поне така ми се струва. 

25.02.2008 iv_2007

Profile

Сигурно имате право за чистотата на реките radivdani. За съжаление не съм чувала и шума на вятърните турбини, за който пише г-н Божинов и все пак ми се струва нелогично изграждането на втора атомна централа на територията на страната.

Съгласна съм, че старото строителство има много недостатъци, а когато се стигне до ремонт (особено на училищата) фирмите го извършват не до там качествено и не в полза на училището.

Но ако отоплението с нафта е толкова скъпо, то какво би струвало допълнителното осигуряване на енергия със слънчеви колектори?

25.02.2008 radivdani

Profile

Искам да ви кажа, че реките им съвсем не са чисти. Река Рейн е една от най- замърсените в Европа. Темза и Сена са отводнителни канали на мегаполиси като Париж и Лондон, чието население надхвърля 10 млн души. Вярно е обаче, че хората строят пречиствателни станции от най-ново поколение.

  Вятърните турбини произвеждат много малко електроенергия и по скоро имат регионално значение, но безспорно са екологично чисти. В Скандинавия най-широко е застъпено производството на ел.енергия във ВЕЦ, но те имат и природен ресурс в това отношение.България е ощетена от тази гледна точка, но все пак има доста реки ,чиито потенциал не е усвоен.

  Световен лидер в производството на електроенергия в АЕЦ е Франция. От екологична гледна точка това производство се причислява към чистите, ако разбира се изключим опасността от аварии, с което имаме лош опит /Чернобил - 1986г./. Големият проблем е съхранението и консервирането на радиоктивните отпадъци . Друг проблем е т.нар термично замърсяване на водите, използвани за охлаждане на реакторите.

 

25.02.2008 kr_bozhinov

Profile

Привет ив

мисля че турбините не могат да заместят атомната енергия-тя е бъдещето и настоящето ни.

Що се отнася до турбините то Дания има най-голям опит(изобщо скандинавието)

Шумът, който издават се чува на километри... Спомни си, че в тези страни има големи незаселени териториии.....

Аз мисля, че първо трябва да приемем примера за елементарната електроефективност.... в дома(строителството) а и производството(не електроемки процеси :))(говоря си като лаик :()

Лек,доходен и на теб ден