Най-хубавата дума за учителя

Публикувана на: 22.02.2008, от crocsi
Кoментари:15

По-голяма част от сайта представлява чат по зададените теми.Отговорите се свеждат до негативните страни на работата ни като учители.

За момент да се откъснем от този процес на систематично оплакване ,защото ппреподавателската дейност има и друга страна! Нека се опитаме да намерим коя е най-точната дума в света на нашата професия.Тази слънчева дума,която  практикуваме във всекидневието си и без която не можем !

  • Коментари 15

    23.09.2010 Inna

    Profile

     Има много хубави думи за учителя, без съмнение, но има и трогателни и мили мигове в неговия живот, които не биха могли да присъстват в живото на друга професия! Да спре трамвай без спирка, да те изчака,колкото е необходимо и да чуеш милите думи: " Госпожо , заповядайте, качете се!

    29.04.2008 vaniushkata

    Profile

    Поздравявам всички колеги! Често влизам тук и чета интересни мнения. Много е хубаво, че има такива сайтове, в които "срещам" сродни души, с проблеми като моите. И аз като всички колеги съм получавала много благодарности и хубави думи през годините. Но най-хубавите думи за благодарност бяха от едни от порасналите ми деца, които завършваха 8 клас преди няколко години. Те ми подариха плюшено кученце с обяснението, че ще ме обичат както само едно вярно куче може да обича. А в картичката ми пишеха, че винаги ще помнят и обичат една прекрасна фея, която е направила така, че в училище са се чувствали сякаш са били във вълшебна приказка. Това много ме трогна. Те са разбрали колко много съм ги обичала и какво съм правила, за да се чувстват добре в училище. В такива моменти забравяме за всичко лошо и си казваш "Заслужавало си е!". Колко малко му трябва на човек!

    29.04.2008 mtrad

    Profile

    "Пожелавам ти достатъчно" - простичко и дълбоко пожелание!

    Най- хубавата дума... е Всяка дума казана от сърце и душа!

    29.04.2008 anna pashova

    Profile

    Много хубаво сте го написали.

     

    24.02.2008 radivdani

    Profile

       "Мила госпожо....................,благодарим Ви за всичко, което направихте за нас. Вие не ни бяхте просто учител и класен  ръководител, вие бяхте наш истински приятел!"

       Това беше текст на картичка прикрепена към огромен букет, който ми поднесоха учениците от моя първи / първи за мен, а за тях беше осми/ клас на 15 юни, когато получиха своите дипломи за основно образование. 

    24.02.2008 pepinia

    Profile

    user: zaec

    Пожелавам ти достатъчно!

    Аз ще довърша изказаната мисъл:

    "...Изпратете тази фраза на хората, които никога няма да забравите. Изпратете го и на човека, от когото сте го получили. Това е кратък начин да им кажете, че никога няма да ги забравите. Ако не го изпратите, това може би означава, че много бързате и трябва да понамалите малко темпото, за да се насладите на това, което е около вас и хората, които ви заобикалят. Желая ви достатъчно!!! "

    Аз го правя постоянно за приятелите си. Правете го и вие...

    24.02.2008 iv_2007

    Profile

    Много силен текст zaec! Още едно доказателство, че животът е това, което ни се случва докато си правим планове.

    Приятна вечер!

    23.02.2008 zaec

    Profile

    Колеги пожелавам ви това! За съжаление не знам кой е автора,но това според мен не е важно.Важно е много повече съдържанието...

    Пожелавам ти достатъчно!

    Неотдавна, на летището дочух баща и дъщеря да си говорят, преди да се разделят завинаги. Нейния полет беше обявен и приканваха пътниците към самолета. Стоейки близо до входната врата, тя каза: "Татко, съвместния ни живот беше повече от достатъчно. Обичта ти е всичко, от kоето имах нужда. Желая и на теб достатъчно, татко". Целунаха се за довиждане и тя тръгна. Той се приближи до прозореца, до който бях седнал и аз. Видях, че той искаше и имаше нужда да поплаче. Опитах се да не го безпокоя, но той ме попита:
    - Казвали ли сте довиждане на някой, знаейки че е завинаги?
    - Да, казвал съм - и с това нахлуха спомените за времето, когато изразих моята любов и признателност към баща си и това, което беше направил за мен.
    Съзнавайки че дните му са преброени направих всичко възможно да му кажа лице в лице колко много той значи за мен. Така, че знаех какво изживяваше човека, с когото говорех.
    - Извинете ме, но по какъв случай е това сбогуване? - попитах аз.
    - Стар съм, а тя живее много далече. Има да премина през някои предизвикателства и съзнавам, че всъщност следващото й идване ще е за погребението ми – отговори той.
    - Докато се сбогувахте, дочух че каза 'Желая ти достатъчно'. Мога ли да попитам, какво означава това?
    Той се усмихна.
    - Това е пожелание, което се е предавало с поколенията. Родителите ми го казваха на всеки.
    Мъжът замълча, погледна нагоре, като че ли се опитваше да си спомни подробности и се усмихна още повече.
    - Когато си казахме 'Желая ти достатъчно', ние пожелахме на другия достатъчно хубави неща в живота, които да му помагат. Той се обърна към мен и продължи като че ли рецитираше нещо: Желая ти достатъчно слънце, за да запазиш мирогледа си светъл Желая ти достатъчно дъжд, за да оцениш слънцето още повече. Желая ти достатъчно щастие, за да запазиш духа си жив. Желая ти достатъчно болка, така че и най-малките
    радости в живота да изглеждат много по-големи. Желая ти да получиш достатъчно, за да задоволиш желанията си. Желая ти да загубиш достатъчно, за да оцениш това, което имаш. Желая ти достатъчно 'Здравей!', за да ти дадат сили за последното
    'Довиждане!'
    Той се просълзи и се отдалечи.

    Приятели ! Желая ви ДОСТАТЪЧНО!!! Казват, че "е нужна минута да намериш специален човек, час да можеш да го оцениш, ден да го обикнеш, и цял живот да го забравиш"

    23.02.2008 sv_damyanova

    Profile

    За мен една от най-хубавите думи в нашата професия е "Защо?"Geeked

    Това е думата, която обичам да чувам от моите ученици - тя е точен индикатор за тяхната любознателност, неподправен интерес и стремеж да търсят отговори.

    Това е думата, която обичам да използвам - тя подтиква към размисъл, към нови гледни точки и собствени открития.

    Според мен, докато има деца, които питат "Защо?" това е така или иначе, докато се стремят да намерят свойте отговори, значи има промяна, развитие, търсене. Това, че съм част от този процес, ме кара да се чувствам удовлетворена от професията си.Smile

    23.02.2008 dostoevski

    Profile

     

                                  Anikolova е толкова точна и изчерпателна,че няма какво друго да се добавиYes