Какво е Рила за България?

Публикувана на: 20.02.2008, от iv_2007
Кoментари:42

Получих следното писмо: "7-те Рилски Езера са заплашени от застрояване! До края на месеца трябва да се съберат 70 000 подписа, за да може Европейската комисия да разгледа петицията против незаконните строежи в Рила. ...  Отнема точно 30 секунди... "

http://forthenature.org/petitions/1

и още: 

Новина по темата: http://news.ibox.bg/news/id_428645661
 

Ситуацията в момента /видео/: http://www.zazz.bg/play:3a912b24

Коментари 42

25.10.2008 iv_2007

Profile

Вероятно всеки, който е подкрепил подписката за опазване на Рила планина е получил обратно писмо. Всеки друг може да прочете за какво става въпрос на следния адрес: http://forthenature.org/actions/159

04.10.2008 iv_2007

Profile

Следващото стихотворението е от мрежата от автор, чието име не зная:

РИЛА

Как ли да разкрия аз възторга си
от тебе, Рила, моя планина!
Как ли да потуля пак копнежа си
по твойта чудна, дивна красота!

Защо ли винаги, когато в мене
все сълзи с мъка се редят
единствен спомена за тебе
кара мислите ми да летят.

Към теб, към дивната ти хубост,
към твойте сини висини,
към неразгаданата ти чудост
отправям взор, изпълнен със мечти.

Когато съм във твоите обятия
забравям страх, несгоди и беди.
При теб са ясни всите възприятия
и чувствата най-чисти са дори.

Тук няма подлост, няма и терзания –
налага своя ритъм Вечността.
На Природата най-светлите създания
живеят в дебрите на светостта.

При теб се чувствам винаги спокойна,
закриляна от хилядолетната ти гръд.
Сред твойте тайни съдбата ми неволна
за нов живот откри ми път.

19.09.2008 Tontonella

Profile

Търся стихотворения за Рила. Досега съм намерила само от Иван Вазов. Тук също прочетох няколко много хубави. Има ли други български писатели, които са писали стихотворения за Рила?

10.09.2008 Eli_83

Profile

   Хората по света правят от пустинята райски кътчета, а ние умеем от райските кътчета да направим пустиня!!

 

  

10.09.2008 iv_2007

Profile

Като си помисля само, че за изгарянето на повече от 4000 декара гора причината е някакво запалено от 70 годишни земеделци стърнище ... не ми го побира умът. Hmm 

09.09.2008 anilenas

Profile

   Изненадана съм наистина и много ме боли! Не по принцип, а заради нашата Рила! Там не само дядо Вазов, всички с очи и душа се чувстват у дома! Трябва да има граници, които човешката съвест не може да си позволи да премине! Защото това е самоунищожение!

   Толкова много съм се радвала като турист на красотата на Рила!... Тя е лечител и вдъхновител! Богатство, което няма цена! Не съм допускала, че пари, парцели, банки, лични амбиции, недоволства и ...изреждането няма да има край...могат да стигнат чак до такива безпаметни крайности, след които ...просто няма нищо!...

   Тъй като на този свят всичко е възможно, не трябва да сме беззащитни в ситуации, за които през последните години има толкова много индикации!  

09.09.2008 zdravkop

Profile

user: anilenas

   Не съм очаквала, че някой може да посегне по този безумен начин на Рила планина!

Трябвало е да очакваш. Аз например отдавна не се изненадвам на безумията в нашата родина. Шепа хора са готови да съсипят и последното ценно нещо, което ни е останало- природата, за да задоволят долните си страсти за пари и богатство. Готови са на всичко, за да спечелят пари- няма значение по какъв начин- измами по еврофондовете, пожари, укриване на данъци и мито и т.н. и т.н. И като прибавиш и неадекватните реакции на извънредното и бедстващото министерство начело с Етем, и картинката става пълна.  

09.09.2008 anilenas

Profile

   Не съм очаквала, че някой може да посегне по този безумен начин на Рила планина! За да се достигне до такова разрастване на пожара...Не искам да бъда крайна в оценките си, без по-точна информация за причините, но съм потресена, че агонията продължава вече с дни!

   Ето за това може да бъде използуван част от излишъка, защото през последните години проблемът с пожарите доста наболя и трябва да имаме стабилна техника, с която да се действа по-ефективно!

09.09.2008 iv_2007

Profile

От 09.09.:

" Трети френски самолет "Канадер" каца тази вечер у нас, за да помага при гасенето на пожара в Рила, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации. Два самолета от Франция пристигнаха в България в неделя следобед.

Третият аероплан ще замени един от тях, тъй като имало технически проблем. 

Самолетите, които Гърция реши да изпрати в помощ на гасенето на пожара в Рила, няма да кацнат тази вечер на летище “София”., съобщиха още от МИС. Причината е внезапно усложняване на пожарната обстановка в южната ни съседка. Предстоят допълнителни уточнения с гръцката страна относно възможностите й за изпращане на помощ."

08.09.2008 iv_2007

Profile

Това също е възможно Hmm:  

"Пожарът в Национален парк "Рила", който бушува шести ден вече обхвана 1500 дка."

http://www.dnes.bg/article.php?id=56968