Гонят директори за неползван отпуск ?

Публикувана на: 04.02.2008, от perfekt
Кoментари:9
"Гонят директори на училища в областта" е шокиращото заглавие във врачанския областен ежедневник "Шанс Експрес". Можете да го прочетете на адрес http://shans.vratza.com/material.php?id=22280. След като прочетете материала ще ви стане ясно, че иде реч за неползван отпуск от колегите. И тъй като знам, че форумът в който пиша се наблюдава и от специалистите на МОН, бих искал да ги попитам: Защо директорите не могат да си ползват отпуските през летните месеци като "бели" хора, а се намират в една порочна и непрекъсната процедура с безброй съвещания за приключване на учебната година и издаване на дипломи, за избор на учебници, след това за получаването им и за какво ли не... И още един въпрос, настоящата година ли се оказа най-удобната за коригиране на отпуските на директорите, като се има предвид, че сега тепърва ще се въвеждат делегираните бюджети, ще се планират бюджети и ще се уточняват детайли... Резонно е да се запитаме кой ще планира, изпълнява и отговаря за бюджета на учебното заведение. Вероятно заместникът ще планира, а може и да го изпълнява, а директорът ще се върне от отпуск за да отговяря пред какви ли не инстанции. Крутите мерки за принудително ползване на отпуските са сигнал за две неща. Първо, умишлено да се създаде финансов хаос в училищата за да може после да се търси дисциплинарна отговорност от същите тези директори, и второ, да има повод да бъдат по-лесно освободени за да си назначим "наши" хора. Като аргумент ще приведа и изказването на министъра на образованието, че по места имало директори които "не били сменяни от 20 години". Може и така да е, но ако смяната е самоцел едва ли ще доведе до забележими резултати като високо качество и просперитет на образованието и то точно сега, когато то се реформира ? По-скоро е доста съмнително, ако разчитаме само на смяната на директора и то на всяка цена !!! Лично моето мнение е че трябва да се предложи на директорите на училища да планират отпуските си в началото на годината в удобно за тях време и съгласувано с началниците на РИО и да си я ползват съгласно предварително планирания график, а не да бъдат принуждавани да сторят тонва под административен натиск и заплахи. Все пак времената на тоталитаризъм и авторитаризъм останаха в историята ...

Коментари 9

16.02.2008 anilenas

Profile

   Може да е обмислен начин да се освободят от неудобните.

16.02.2008 kenkal

Profile

Това за мен е поредният целенасочен опит да ни бъде показано къде ни е мястото - Lightning  в краката на "големите и умните"No; в ролята на молещи се и приемащи всяко решение.

Явно има уплашени от способността на учителите да мислят и да отстояват позицията си. Те сега ни въртят номера и ни шамаросват ту отляво, ту отдясно.  

06.02.2008 perfekt

Profile
Твърде съмнителна версия е изплащането но считам, че може да се намери разумно решение при доброжелание, което невинаги е налице !!!

06.02.2008 crocsi

Profile

perfect, както сте разбрали вече такава информация се събира не само за директорите! За какво се събира ? Може да са решили да нулират натрупаните отпуски като ги изплатят на хората :)))))) ( ВИЦ НА ГОДИНАТА) или просто да  ги Zip it! пълен разрез с КТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!)!

До тук всичко са  само нахвърляни мисли  и предположения !

06.02.2008 perfekt

Profile
Последното което се тиражира в медиите е, че неизползваният отпуск на директори и учители щял да обремени бюджета на съответното училище при извършване на съкращения на персонала. Човек остава с впечатлението че министерството е решило да съкращава всички, като се започне от директора, мине се през учители и възпитатели и се стигне до помощния персонал... А Янка Такева апелира директори и общини да отправят искания към МОН за увеличаване на стандарта за издръжка на ученик като забравя, че самата тя призова от импровизираната трибуна по време на учителската стачка министъра да уволни всички директори ...... А що се касае до обезщетенията на директори, редно е първо да се изясни въпроса кой следва да ги изплаща на директори на общински училища, защото на тях работодател им е началника на РИО, а финансиращ орган е общината и едва тогава да бъдат принудително пускани в отпуск.

05.02.2008 ksi2471

Profile

 Вярно е това,че някои директори не желаят да излизат в отпуск, защото си мислят ,че няма кой да ги замести. Но има и такива които желаят отпуск, но от общината не им разписват, защото имало нужда в момента от тях. Има и случаи, в които им прекъсват отпуските, защото не знам си какво трябва да се свърши.

05.02.2008 perfekt

Profile
"Шанс Експрес" - Врачански областен ежедневник: "Гонят директори на училища в областта"- Има шефове с неизползван отпуск в размер на 443 и 319 дни – твърдят от РИО на МОН Точно 41 директори на училища във Врачанска област имат неизползван над 100 дни годишен отпуск за 2007 и минали години. Това се твърди в доклад на Регионалния инспекторат по образование, изпратен до всички училища в края на първия срок. Палмата на първенството държат работохолици с неизползван отпуск от порядъка на 443, 319 и 223 дни – се казва още в документа. От 2002 година този процес се следи и контролира дори със съдействието на кметовете, но положението си е все същото – подчертават експертите. С грижа за тяхното физическо и психическо здраве и в съответствие с чл. 173 ал. 4 от Кодекса на труда към тези директори, които се опитват да пуснат корени на работното си място, е отправена покана да излязат в отпуск в най-скоро време. При нежелание от тяхна страна отпускът ще им бъде наложен служебно. Похвално! Защото изкрейзвания и разни болести, породени от преумора грозят тези шефове, които смятат, че без тях училището ще пропадне или няма кадърни хора, които да ги заместят. В доклада е направен обстоен анализ на резултатите от тематичните проверки на петте мобилни групи от РИО на МОН, които като проверяващ орган са сформирани на база на заповед на министър Даниел Вълчев от 15 септември 2007 г. ........ " Калоян ПЕНЧЕВ Понеже и вдруги области се събира подобна информация, затова считам, че всичко е целенасочено !

05.02.2008 crocsi

Profile

Idea Това е невъзможно ! Нека да се опита някой колега да поиска да излезе платен годишен отпуск в учебно време !? Даже и планирано! Преди време аз коментирах този проблем . Има учители с натрупан платен отпуск в порядъка на  над 100 дни - служебни ангажименти ( практики след краят на учебната година и др. ). КТ разрешава , РИО отговаря уклончиво и накрая ...... НЕ ! Тази отпуска я трупаме за пенския или се изплаща единствено при напускане!

Директорите не са извън системата на образованието, т.е те на са друга категория трудещи се ! Тогава !?!?!?!?!???????

04.02.2008 djekil

Profile
Подкрепям мнението по-горе