пак за учителската стачка

Публикувана на: 03.02.2008, от albin
Кoментари:17

 

 

Била съм на много митинги, на сборища и манифистации – махала съм с ръка към далечни авторитети, марширувала съм в строй с хиляди белоблузи деца, подскачала съм, радвала съм се, надявала съм се, пяла съм, плакала съм. След това са ме лъгали, притеснявали, опитвали са се да ме „респектират” ... по всякакъв начин. И понякога са успявали ... до следващия път. За четиридесет и седем години многократно съм свеждала глава за да не видят очите ми, за да не прочетата в тях пламтящото недоволство на огорчения ми свят – от тесногръдието, от безпардонната некадърност, от нахалното и престъпно равнодушие към всичко, което е по-добро, което е ново и води нагоре, от нарочното следване на мръсната линия - риба се бови в мътна вода. Защото малкото нещо, наречено Човек лесно може да бъде смачкано и накарано да пълзи и пълзенето и „снишаването” да превърната ръцете и и краката му в пръст, а снагата му в слузеста маса. Но има и други приказки – за какавидата, от която се излюпва пеперуда, или за мидата, която дава живота си, за да превърне песъчинката в бисер. И тогава! Роденият да пълзи МОЖЕ да полети – напук на всички поговорки, и „седенки”, и пленуми, и коалиции, и над тях – без болка, без мъка, без ярост, без злост, въпреки унижението, защото духът, натикан в калта от мракобесие и безхаберие може да продължи да се радва и вдъхновява. И може да роди чистата атмосфера на ликуващото цяло, пеещо своята вяра и убеденост, че това, което прави е прекрасно и уникално. И ако си позволя да опиша образа на седемдесетте хиляди стачкуващи учители, пристъпващи бавно по улиците на София, бих нарисувала една красива, горда, мъдра и голяма фигура, повела за ръка малка България по пътя на времето. „Земя като една човешка длан”, но друга ти не си ми нужна!

 

Коментари 17

29.03.2008 trakAtrak

Profile

 Да се надяваме, че сме се понаучили на това-онова, но не мислите ли, че сега е моментът да се обяви подготовката за нови стачни действия? Само че трябва да се конкретизират много точно исканията и особено мандата на синдикалните величия - за какво само могат да преговарят.Тяхна е главната вина за провала наесен, защото допуснаха в преговорите да се разискват реформа, делегирани бюджети др.подобни (все проблеми на министерството, а не на учителите), за което никой не ги беше упълномощавал, мисля. Но и не им беше потърсена отговорност после, а трябваше!

24.03.2008 lucy

Profile

 Радвам се, че научихте нещо полезно! Wink

23.03.2008 ivo

Profile

user: margomalinova

Колеги,мисля,че някои политици подпалиха фитила за стачка

Опити за политически манипулации несъмнено имаше, но "фитилът" се запали  много преди тях и съвършено неконтролирано - веднага, след като глупостите около системата за диференцирано заплащане бяха обявени в края на май 2007.Синдикатите смогнаха единствено да отклонят нещата към безполезна стачка през есента - ако имахме оргнизацията още през пролетта на миналата година, успехът би бил много по-вероятен.

23.03.2008 ivo

Profile

user: lucy

Да незабравяме, че не случихме и на синдикати

Бре - не знаех , че синдикатите са "на късмет"!

Като със стоките  в магазините - купуваш, пък  какво ще излезе - Божа работаWink

Все си мисля, обаче, че синдикатите са ни такива, каквито сами си ги правим!

Калпави синдикати. Не е зле да се замислим какво говорят такива синдикати за нас, членовете им.

Може би тогава ще схванем, че проблемът не е в тях, а в нас - овчедушните синдикалисти!

23.03.2008 margomalinova

Profile

Колеги,мисля,че някои политици подпалиха фитила за стачка.
Синдикатите организираха стачката на учителите , но не предвидиха, че ще бъде толкова масова

и толкова дълга.На колегията беше дошло до гуша да се чуди как да свързва двата края.На

училище-8часа,допълнителна работа-6часа, подготовка за другия ден-4 часа,сън-6часа.ДОКОГА??
Надеждата за промяна накара да се включат по-голяма част от колегията в тази стачка.Включих

се и аз,макар че не вярвах в изпълнението на така поставените абсурдни искания още от самото

начало.Присъствах на митинга в София - и не бях очарована от поведението на

колегията,Еуфорията ме завладя- за известно време с колегите пях, виках, свирих,

скандирах.Пред парламента ,като че ли отрезнях/без да съм пила/ -осъзнах как сме

манипулирани...Връщайки се на другия ден писах в скайпа на учителите, че ще победим когато

влезем в парламента като депутати.Там се решават нещата.По скайпа разговарях и с ученици-за

тях щях да спечеля, ако започнем занятия. Прекратих стачни действия като написах декларация

до директора ,че се отказвам от такива.Аз и още няколко колеги започнахме занятия,направиха

ни специална програма.Изправих се пред учениците като победител и говорихме по много

социално наболели въпроси. Останалите колеги започнаха една или две седмици след нас

занятия-омърлушени и покрусени.Стана това, което искаше МОН и Парламента .Нищо не беше

подписано от страна на синдикатите.Аз нечленувам в синдикатите и много колеги напуснаха

също, но има и такива които не се отказват заради 5-6 дена допълнителна отпуска.
КОЛЕГИ , мисля, че нашата колегия не осъзнава каква сила можем да бъдем-Та ние ръководим и

можем да манипулираме едно мини социално общество в класните стаи!?

22.03.2008 lucy

Profile

  Колеги, нека да незабравяме, че образованието е най-консервативно и тук промени трудно се правят. И слава Богу, че е така! Иначе хаоса щеше да е завършен. Не че сега не е. Да незабравяме, че неслучихме и на синдикати. Все едни недомлъвки. Все едни уговорки в бъдеще неясно време. На вас стана ли ви ясно кога и как завърши стачката?

19.03.2008 vesela_andreeva

Profile
Не мисля, че правителството ни имаше намерение да прави каквато и да е реформа в образованието. Не виждате ли , че досега никоое правителство не е пожелало да промени каквото и да е било, в която е да е сфера. Те просто не влизат във властта за това. А колкото за сценария не ми се струва логично- участвах във всички митинги и ми се струва, че толкова много хора не можем да бъдем моделирани. Синдикатите ни предадоха и показоха че на този епат са неспособни да водят преговори.Знаели някой синдикални лидери да имат спечелени преговори със правителство. Аз лично незнам но по- стара българска традиция виновни няма.

14.03.2008 vasilka ivanova

Profile

Колеги, според мен резултатите от учителската стачка са резултат от поредния пазарлък на учителските синдикати и правителството. Дълго време управляващите нямаха кураж да направят иначе крайно наложителните реформи в образованието. Подозирам, че стачката е инициирана съвместно с правителство и синдикати, за да се осигури така  очаквания повод за започване на иначе необходимите реформи в образованието. Дано само под реформи правителството не разбира единствено закриване на училища и съкращения на учители. 

13.02.2008 Eko

Profile

 Кенкал, няма защо да се чувстваш по този начин! Нашата професия е изключително благородна и ние безупречно изпълняваме своя дълг! Вярно е, че ни проиграха, но... какво да се направи? Започнахме с едни искания, а сега какво получаваме като краен резултат? Неща нямащи нищо общо с първоначалните ни искания! Аз лично не мисля вече, че нова стачка би приключила с успех! Най-много да ни "оптимизират" още повече и да вдигнат горната възможна граница на броя на децата в клас от 33 на 44!Wink Така е, западният модел, при който бройката на децата в клас е значително по-ниска, се превръща във все по-далечна мечта, а африканският модел, при който в клас има по 50 деца става все по-реален! Да, станахме жертва на несправедливост, но горе главата! Както писах вече има едни много значими хора, които биха се гордяли с нас, защото ние достойно продължаваме великото дело започнато от тях!

13.02.2008 kenkal

Profile

Аз самата също вече не съм член на синдиката в училище. Чувствам се използвана за нечия цел и изхвърлена като използвана носна салфенка - дори не в контейнера, а нейде на улицата - всички да ме подритват и от мен да не остане нищо различимо. Като че ли съм гнусна пихтия, която всеки може да стъпче. Щом председателката на първичната ни организация дори, даде отвод и също не е синдикален член след стачката, за какво говорим? В нова стачка не бих участвала. Тя също ще оплете нечия кошниза, а учителите пак ще са с натрити носове.

Да не би да не се усеща в страната напрежението? При нас методично и целенасочено върви политика на смачкване на колегията. (Лично усещане и мнение - никого не ангажирам)