Тестовете – основна форма за проверка и оценка на теоретичните знания на учениците.

Публикувана на: 02.02.2008, от andrey
Кoментари:7
"Важен фактор за процеса на обучение са контролът и оценката на знанията. Те съдействат за затвърдяване и усъвършенстване на знанията, уменията и навиците. Имат контролно осведомителен характер – осигурява се възможност за проверяване степента на усвояване и характера на пропуските и грешките, допускани от учениците.

Служат за диагностициране състоянието на знанията, уменията и навиците и евентуално прогнозиране на бъдещи състояния. Анализът на системите за контрол и оценяване, прилагани в развитите страни, показва, че тестовете са предпочитано средство за оценка постиженията на учениците, тъй като осигуряват обективност, надеждност и валидност на оценката." -Така е записано в методиките за обучение.

            Ето защо в страницата http://anddro.hit.bg/testove.htm  съм публикувал няколко теста в електронен вариант. Може да изтеглите тестове в EXE файл, те са предназначени за ученици от V и VI клас, но могат да се решават и от всеки с претенции за начална компютърна грамотност. Нивото на тестовете е средно труден. Процент верни отговори, под които теста се оценява за Слаб(2) е 25%. Процент верни отговори, над които теста се оценява за Отличен(6) е 91%. Вижте сами, колко ще изкарате!

Коментари 7

11.04.2008 anilenas

Profile

   Andrey, следя всичко в твоя  блог от дълго време и съм очарована от предложеното там. Този път също с интерес бях на посочения адрес няколко часа. Забавлявах се, но не само. Предложенията са чудесни! Удовлетворена съм, че имах възможност да се запозная с тях. Брагодаря много!

  

07.04.2008 atlantic

Profile

Благодаря, Андрей! Публикуваният линк ми беше доста полезен и се заиграх:))) Смятам, че си свърших страхотна работа!

07.04.2008 andrey

Profile

Конструктор на Тестове!

 „Бърза и лесна програмка за създаване на тестове.”- Според сайта EduSoft, а и по мое мнение! J„Конструктор на тестове е приложение, с което може да изработите бързо тестове и да ги приложите по три начина: чрез самостоятелни тестове компилирани в EXE файл, чрез on-line тест или чрез писмен тест. Програмата дори включва система за настройка трудността на теста.” – а този цитат, е от автора на програмата Виолин Илиев.Вижте и преценете сами: http://ade.hit.bg/kntest.htm

 

17.02.2008 anilenas

Profile

   Разбира се, че забелязах, mimi70, и като тебе се забавлявах/защото се "изпитвах" сама/. Страницата е замислена като такава /за деца и за ученици/. За мене втората част от въпросите не беше толкова лесна като първата. Не съм специалист, за да оценявам трудността. Те ми напомниха за проведения IQ Test на живо по БНТ/подчертавам, че имам предвид втората част от въпросите/. Много ми беше интересно и сега. Нали това е целта. Децата да учат, като се забавляват /където може, разбира се/. Затова приветствам инициативата на колегата, с която той откликва актуално на проблема.Yes

16.02.2008 mimi70

Profile

А забелязахте ли,че IQ тестът е за 7 клас и нагоре?

АЗ също се позабавлявах, за което благодаря!

Като видях въпросите, малко се усъмних, че са доста лесни и потърсих информация за предназначението.

Не мисля,че е полезно тестовете да са основна форма за проверка и оценка.

Те са полезни, но с мярка.

Има различни хора и трябва да се предоставят равни възможности на всички.

16.02.2008 iv_2007

Profile

Hmm Не разбрах колко процента имам, но оценката ми беше Много добър 5. Имам съмнения, че съм по-близо до 91% Stick out tongue отколкото до петица, но това едва ли е най-важно когато темата е за обективното оценяване на знанията на човек.

С едно съм съгласна, че такива тестове наистина дават представа за комбинативното мислене на човек, но (според мен) не и за задълбочени знания. Високо ценя хора, които се справят не само правилно, но и бързо с подобни тестове. Когато става въпрос за оценка по математика, тогава смятам, че конкретното решаване на задачи дава повече информация за знанията на учениците.

Дарина Иванова

 

P.S. По повод изработката на теста: не ми хареса, че ми остава маркиран верния отговор от предишния въпрос (имам идея как да се промени това, ако се интересувате пишете ми). Малко разсейващо ми действаха и ефектите на движение от страни на въпросите.

16.02.2008 anilenas

Profile

   Разгледах внимателно посочената от Вас страница. Хареса ми поднесеното, подбрано с мисъл и вкус. Смятам, че е чудесно средство за проверка и обучение. От десетопръстния метод на писане се интересуваха и някои колеги от форума. Аз си свалих IQ теста. На финала получих оценка мн.добър/5/, но не можах да проверя грешките си. Оценявам високо Вашия труд и Ви благодаря лично.