Брой на деца в група

Последно мнение 09-16-2009 9:55 от dida06. 48 отговори.
Страница 1 от 4 (49 обекта) 1 2 3 4 Следваща >
Сортиране на постовете: Предишна тема Следваща тема
  • 10-05-2007 20:53

• marytza
    • Топ 150 за потребители
    • Регистриран на 10-02-2007
    • Мнения 25
    • Точки 500

Брой на деца в група

Първо, колеги, искам да благодаря за бързата ви  реакция и откриването на страница за предучилищното обучение и възпитание във вашия сайт.

Второ, много ми се иска да се направи едно проучване на световния опит в оптималния брой деца от предучилищна възраст, които могат да бъдат обучавани от един учител в едно помещение. Имам молба да споделите информация по този въпрос и основанията за провеждането на занимания с деца с лимитиране на броя им.

• Точки: 65
  • 10-12-2007 16:17 в отговор на

• vanina
    • Няма ранг
    • Регистриран на 10-12-2007
    • Мнения 3
    • Точки 45

За: Брой на деца в група

по този проблем може да се пише много,но кой от нас колеги може да го реши.Ние или господата,които ни управляват и обвиняват в некачествено образование,а в нашия случай и възпитание.Какъв е този норматив на деца от по 35-40 в група.Това нормално ли е ?Та родителите не могат в почивните дни по едно да изтрайват,а за нас казват ,че било нормално.Е, извинявам се много господа министри,но качество на образованието не може да се получи от многобройността на децата.Напротив,това води до некачествен възпитателно-образователен процес.

Не мисля обаче ,че това е по-важно с колко деца работим.Важно е на какво ще ги научим,а за това е необходима и преди всичко материална база- каквато в повечето детски градини липсва.Направете нещо и по този въпрос преди да обвинявате учителите УВАЖАЕМИ ГОСПОДА МИНИСТРИ И ДЕПУТАТИ.

• Точки: 20
  • 10-13-2007 10:17 в отговор на

• marytza
    • Топ 150 за потребители
    • Мнения 25
    • Точки 500

Колега, точно заради невъзможността да бъде проведено КАЧЕСТВЕНО обучение в група от 35 деца поставих въпроса си. И не е вярно, че нормативът е 35-40 деца. Нормативната база изисква децата да са 24/12 в група. Това, че общините ни притискат да приемаме повече, след като изпозакриха детските градини, не променя нормативната база. Въпросът е - как да се осъществи реформа и в детската градина, когато е невъзможно да обхванеш в рамките на 30 минути (за малките групи минутите са 15) всички деца в групата. Остава ни единствено да се молим поне част от децата да успеят да разберат и запомнят това, на което ги учим.

• Точки: 5
  • 10-13-2007 10:37 в отговор на

• nadia_ni
    • Няма ранг
    • Регистриран на 10-13-2007
    • Мнения 1
    • Точки 35

В Пловдив работим с по 30-32 деца в група-може ли да се говори за качествено обучение и възпитание? Та децата нямат въздух да дишат и се настъпват като играят.Откъде МОН взеха данни,че на учител се падат по 2 деца?Къде са тези градини? И докога за всички нужди на групата ще молим родителите да ни финансират? Не може ли да се направят икономии от лимузините на депутатите, за сметка на материали и играчки за децата?

?  

• Точки: 35
  • 10-14-2007 10:56 в отговор на

• antoineta
    • Топ 200 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 09-30-2007
    • Мнения 19
    • Точки 525

Нямам представа какви са държавните нормативи за брой деца в група, но това което споделяте за 30-32 деца е просто УЖАСНО!!!

Аз съм начален учител и винаги съм се възхищавала от работата на колегите в ДГ, които от нищо правят нещо. СТРАХОТНИ СТЕ!!! 

Според мен нормалния брой на една група е 10-15 деца.Ако ще говорим за иновации в образованието трябва да имаме подходящи условия да ги прилагаме. Детските градини са учебни заведения, а не ферми. Разбира се ние практикуващите учители го разбираме това, но то явно е трудно разбираема за тези, които изготвят нормативните документи.

• 10-15-2007 8:13 в отговор на

• kr_bozhinov
    • Топ 10 за потребители
      Мъж
    • Регистриран на 09-12-2007
    • Мнения 833
    • Точки 31 245

Според мен, броя и на учениците  от училище трябва да се коригира трябва-има демографски срив- мин 10 и макс 26.

В детските градини до 12 деца в група

Лек,доходен и на вас ден 

Истината е някъде там.....
    http://kr_bozhinov.teacher.bg
    http://www.pmgzlatarov.org

• Точки: 50
  • 10-15-2007 22:40 в отговор на

• rummyd
    • Топ 75 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 10-07-2007
    • Мнения 41
    • Точки 1 035

Нереално е да мислим за бройка на децата в държавна ДГ под 20-22/говоря за София/.

Всяко дете над 22,ме натоварва много а качеството на работа като цяло спада.

• Точки: 50
  • 10-17-2007 16:51 в отговор на

• Maria66
    • Няма ранг
    • Регистриран на 10-17-2007
    • Мнения 1
    • Точки 35

Имам 15 години стаж като учител в ДГ. Работила съм в група с 20 деца и с група с 34 деца. Не може да не се нарави разлика в броя и натовариността при толкова много деца. Ако искаме децата да научат нещо, да придобият умения, навици, а не да се обръщаме на детегледачи при такава голяма бройка, то нека има някакво разбиране по въпроса. В група със свръх норматив, обучението се извършва трудно, а опазване здравето на децата - още по- рисковано. В групите обикновено има само по една леля, която няма търпение да измие и да изчезне да изпуши една цигара. Имат ли представа господата общински чиновници как се работи при такива условия?! Ако някой е голям оптимист - нека опита!

• 10-18-2007 21:25 в отговор на

• rumi99
    • Топ 500 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 10-14-2007
    • Мнения 10
    • Точки 105

ВЪВ ВАРНА СЪЩО СМЕ С МНОГО ДЕЦА СРЕДНО 30-32 В ГРУПА, МНОГО Е НАТОВАРВАЩО, НЕ САМО  ЗА НАС, НО И ЗА ДЕЦАТА. А  ДА  НЕ ГОВОРИМ ЗА ПОСТОЯННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ГРУПОВ И ИНДИВИДУАЛЕН ПОДХОД, КАК ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ, КАТО ПРОВЕРЯВАЩИТЕ ВСЕ ТОВА ПРЕПОРЪЧВАТ. 

А  ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО НАШИТЕ ПОМОЩНИК-ВЪЗПИТАТЕЛКИ - МОЖЕ БИ ИМАМЕ КЪСМЕТ,  СТРАШНО МНОГО НИ ПОМАГАТ,НАВСЯКЪДЕ И ВЪВ ВСИЧКО  СА С НАС,  НО ТОВА Е ,ЧЕ СУТРИН И СЛЕД ОБЯД ОБСЛУЖВАТ ПО 60 ДЕЦА - 2 ГРУПИ

• 10-18-2007 22:03 в отговор на

• vania_kolio
    • Няма ранг
    • Регистриран на 10-18-2007
    • Мнения 3
    • Точки 15

Брой на деца в група

За мен лично оптималният брой на децата в една група е 20-22. За да се прилагат ефективно иновационните технологии и груповата работа - максималният брой деца е 18. При 28-30 деца вече наистина няма място в занималнята, няма къде да си разположат материалите, с които трябва да работят на масичките, а времето за провеждане на заниманието се увеличава дори 2 пъти, при което на децата им става скучно и безинтересно.

• 10-20-2007 13:36 в отговор на

• antoineta
    • Топ 200 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 09-30-2007
    • Мнения 19
    • Точки 525

Maria66:
    В групите обикновено има само по една леля, която няма търпение да измие и да изчезне да изпуши една цигара

Лелките в ДГ не са ли със статут на помощник- възпитатели?

Как допускате подобно безхаберие???

Заради подобно поведение отношението на обществото към нас не е най-добронамерено.

• 10-21-2007 15:12 в отговор на

• rummyd
    • Топ 75 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 10-07-2007
    • Мнения 41
    • Точки 1 035

При това заплащане няма голям наплив от ,, помощник възпитатели,,.Има само пенсионерки и жени  които не знаят точно какво да вършат.При постъпване на нова леля , я приема и наставлява ст. сестра.

Може да има и свестни,но те не се задържат...за съжаление!

• 10-21-2007 19:57 в отговор на

• marytza
    • Топ 150 за потребители
    • Мнения 25
    • Точки 500

Оптималният брой е такъв, какъвто сте посочили. Въпросът е в това, че нормативната база, определена от НАРЕДБА № 5  от 14 май 2002 г.  на МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА 
    МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ, която е в сила и днес, не се спазва. Общините закриват детски заведения и ни притискат да приемаме все повече деца - нещо, което е недопустимо, тъй като не е в интереса на самите деца преди всичко. Искама да попитам - има ли представа някой от вас, как тази порочна практика може да бъде прекратена?

• 10-22-2007 9:45 в отговор на

• kr_bozhinov
    • Топ 10 за потребители
      Мъж
    • Регистриран на 09-12-2007
    • Мнения 833
    • Точки 31 245

marytza:

Оптималният брой е такъв, какъвто сте посочили. Въпросът е в това, че нормативната база, определена от НАРЕДБА № 5  от 14 май 2002 г.  на МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА 
    МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ, която е в сила и днес, не се спазва. Общините закриват детски заведения и ни притискат да приемаме все повече деца - нещо, което е недопустимо, тъй като не е в интереса на самите деца преди всичко. Искама да попитам - има ли представа някой от вас, как тази порочна практика може да бъде прекратена?

За точно такива проблеми колежке трябва да говорим.

В темата "За стачката" аз прочетох какви ли не умозалючения.

Само не за ПРОБЛЕМИТЕ !!!

Това, което вие сте написали е ПРОБЛЕМ, за който трябва да се алармират синдикатите.

Те (синдикатите) да вземат отношение

Л

Лек, доходен и на вас ден

Истината е някъде там.....
    http://kr_bozhinov.teacher.bg
    http://www.pmgzlatarov.org

Категоризирано под следните тагове:
  • 10-22-2007 15:05 в отговор на

• aneta_
    • Няма ранг
    • Регистриран на 10-22-2007
    • Мнения 2
    • Точки 40

Здравейте колеги и от мен!Направо не ми се говори за цялата образователна система.Аз вече от няколко години не се чувствам учител,а детегледачка.Работя изцяло с деца билингви.Няма да ви казвам как се работи с тях.Притеснението ми идва оттам,че родителите не се интересуват какво са учили децата им през деня,а какво са яли и най-важното както те се изразяват"да са ни прибрани децата,какво да ги правим в нас?"И сега като слушам родителите оплакващи се от стачката направо са ми смешни.Защото тяхното притеснение не е че децата са изтървали учебен материал,а че няма кой да им ги гледа!
Страница 1 от 4 (49 обекта) 1 2 3 4 Следваща >
www.teacher.bg 2007 - 2008