2 клас математика

Последно мнение 06-25-2009 20:27 от iv_2007. 11 отговори.
Страница 1 от 1 (12 обекта)
Сортиране на постовете: Предишна тема Следваща тема
  • 11-20-2008 14:00

• mera4e
    • Топ 100 за потребители
    • Регистриран на 07-06-2008
    • Мнения 41
    • Точки 830

2 клас математика

Това е истинска молба за помощ и обяснение на следната задача за втори клас: Скиор карал ски три дни. Първия ден изминал 3 км повече от втория. Втория ден карал с 40 км по-малко от първия и третия ден. Колко км е изминал през третия ден? Не съм учила математика след първите 11 години в училище, но след час мъки, уравнения и т.н. получих отговор 37 км. Въпросът ми е как да обясня този отговор на второкласник? Дори ми стана интересно, ако задачата продължаваше: А колко е изминал през първия, през втория или общо през трите дни? Ако можете, помагайте!
    • Точки: 50
  • 11-20-2008 17:11 в отговор на

• radivdani
    • Топ 10 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 01-07-2008
    • Мнения 955
    • Точки 19 185

За: 2 клас математика

newsm78

САМО СРЕД ДРУГИ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ СЕБЕ СИ
    • Точки: 5
  • 11-20-2008 20:04 в отговор на

• iv_2007
    • Топ 10 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 02-03-2008
    • Мнения 1 843
    • Точки 29 940

Не съм сигурна, че обяснението ще е разбираемо за второкласник, но поне за майка му :) Може би в учебника имат обяснена подобна задача и това, което съм написала д абъде сведено до понятията, с които се борави във втори клас.

През първия ден е изминал х км.

През втория с 3 км по-малко или х-3 км

Тези х-3 км са с 40 по-малко от първия и третия взети заедно, тоест (х-3)+40 са километрите през първия и третия ден.

За да намерим километрите през третия ден от тази обща сума трябва да извадим километрите през първия ден, тоест: (х-3)+40-х

Това, което се получава след разкриване на скобите са километрите през третия ден.

Успех! Yes

http://iv2007.web.officelive.com/default.aspx
    • Точки: 35
  • 11-21-2008 12:46 в отговор на

• toniiv
    • Топ 25 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 10-26-2007
    • Мнения 293
    • Точки 5 100

Не съм преподавала математика във втори клас.

Едва днес видях задачата

Ако все още не е късно - ето решението/ според мен/

през 2-рия ден изминатия път е                                                  II ден = I ден - 3/км/

I д+III д = II д+40 /км/

След като заместим първия израз във втория се получава             I д+III д = I д - 3 +40 /км/

I д+III д = I д + 37 /км/

Сравняваме изразите от ляво и дясно и получаваме                      III д = 37 /км/

Доколкото знам неизвестни във втори клас не се въвеждат при решаване на текстови задачи

Дано съм била полезна.

• 11-21-2008 14:30 в отговор на

• mera4e
    • Топ 100 за потребители
    • Регистриран на 07-06-2008
    • Мнения 41
    • Точки 830

Благодаря за отзивчивостта. Домашното е наред, но човечето не успя да проумее защо се получава такъв отговор и какво точно е това "х". Но няма да спра да си задавам въпроси - дали винаги сме достатъчно прецизни, когато преценяваме възможностите на децата, особено в начален курс, когато се формират или интерес и амбиции, или трайно негативно отношение към даден предмет. Работя с гимназисти, преподавам съвсем различни дисциплини и доста безцеремонно игнорирам текстове от учебниците, които намирам за неразбираеми, отвлечени и дори невключени в ДОИ.
    • Точки: 20
  • 11-21-2008 16:45 в отговор на

• anna pashova
    • Топ 10 за потребители
    • Регистриран на 04-15-2008
    • Мнения 1 186
    • Точки 14 350

Отговорите са:

1 ден = 17 км

2 ден = 14 км

3 ден = 37 км

• 12-02-2008 11:31 в отговор на

• ivo_isa
    • Топ 50 за потребители
      Мъж
    • Регистриран на 10-08-2007
    • Мнения 147
    • Точки 2 775

mera4e:
    Това е истинска молба за помощ и обяснение на следната задача за втори клас

mera4e:
    Въпросът ми е как да обясня този отговор на второкласник?

Решението предложено от toniiv е подходящо. Описано с думи може да се предаде и така:

ако към пътя изминат през втория ден прибавим още 40км, ще получим толкова колкото е изминал общо през първия и третия ден:

2д +40км = 1д + 3д 

но  през първия ден е изминал колкото през втория и още 3км:

1д = 2д + 3км

значи пътя от първия и третия ден е същия както ако към пътя от втория добавим 3км и пътя от третия ден:

1д + 3д = 2д +3км +3д 

тогава излиза, че ако прибавим към пътя от втория ден още 40км ще е същото както ако  съберем пътя от втория и третия ден и добавим още 3км:

2д +40км = 2д +3км +3д 

Излиза, че ако прибавим към пътя от третия ден още 3км ще получим 40км:

3д +3км = 40км

Значи през третия ден е изминал 37км

Но няма разумна причина такива задачи да влизат в материала за II клас

• 12-02-2008 20:52 в отговор на

• iv_2007
    • Топ 10 за потребители
      Жена
    • Мнения 1 843
    • Точки 29 940

Една разумна причина според мен е: да се създаде ситуация, при която не можем да изразим мислите си с познатите средства и да потърсим нови по-съвършени методи. Това на практика се явява въведение към следващото ниво - запис с неизвестно, или обобщаване на конкретните ситуации. За да има развитие трябва да има повод за него. Нещо като количествени натрупвания, които трябва да доведат до качествено изменение - ново знание. Не всички ще стигнат с еднакво темпо до новото ниво. Но не бива да престояват на едно и също място дълго време. Smile

• Точки: 35
  • 12-02-2008 21:21 в отговор на

• ivo_isa
    • Топ 50 за потребители
      Мъж
    • Регистриран на 10-08-2007
    • Мнения 147
    • Точки 2 775

iv_2007:
    Една разумна причина според мен е: да се създаде ситуация, при която не можем да изразим мислите си с познатите средства и да потърсим нови по-съвършени методи. Това на практика се явява въведение към следващото ниво - запис с неизвестно, или обобщаване на конкретните ситуации. За да има развитие трябва да има повод за него. Нещо като количествени натрупвания, които трябва да доведат до качествено изменение - ново знание.

Добре, съгласен съм, ноSmile преминаването към другото ниво (а това е ниво с по-голяма степен на абстракция) е предизвикано от постепенното достигане на проблеми изискващи нови методи (в случая задача от този тип ще бъде актуална след като познаваме идеята за: неизвестно в равенството и решаването на уравнението спрямо него). Но ни в клин ни в ръкав, ей така, за да покажем колко сме по-умни... първо е глупаво и нарцистично(за тези които пишат учебниците) и второ постига само отвращение от предмета, преподавателя и знанието като цяло и загуба на ценно време(за тези които предлагат задачата)

Това е и един от най-големите проблеми в методологичен аспект на нашето образование. Поне аз така мисляConfused

• 12-02-2008 21:25 в отговор на

• radivdani
    • Топ 10 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 01-07-2008
    • Мнения 955
    • Точки 19 185

Това е задача , която завинаги би те отказала да се занимаваш с математика, според мен. Дори и да имат понятие от Х и Y деца във втори клас не могат да стигнат сами до решение на задачата. Това води до чувство на безпомощност и безсилие и лош привкус в устата от всяка следваща по-сложна задача. Кому е нужно това?

САМО СРЕД ДРУГИ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ СЕБЕ СИ
    Категоризирано под следните тагове:
  • 12-02-2008 21:39 в отговор на

• vaniushkata
    • Няма ранг
    • Регистриран на 10-27-2007
    • Мнения 4
    • Точки 35

Аз съм начален учител и без да се притеснявам мога да ви кажа, че задачи от този вид и други недомислици, просто ги пропускам. Повечето от децата на тази възраст все още не знаят за какво са на училище, а  пък да решават такива задачи... Който смята, че ще може да се справи така добре, че да го разберат поне част от децата - да го прави. Не говоря за отделни деца с подчертан интерес към математиката, но все пак това са единици.

• 06-25-2009 20:27 в отговор на

• iv_2007
    • Топ 10 за потребители
      Жена
    • Мнения 1 843
    • Точки 29 940

За:Математика за начален курс

Ето малки упражнения по смятане - не непременно за втори клас: http://teacher.bg/cs/blogs/iv_2007/archive/2009/06/21/excel-2003-9.aspx

Страница 1 от 1 (12 обекта)
www.teacher.bg 2007 - 2008