Сънят в детската градина

Последно мнение 04-15-2010 19:05 от mimitenedi. 59 отговори.
Страница 1 от 4 (60 обекта) 1 2 3 4 Следваща >
Сортиране на постовете: Предишна тема Следваща тема
  • 12-12-2007 14:30

• Anikolova
    • Топ 25 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 10-23-2007
    • Мнения 322
    • Точки 7 455

Сънят в детската градина

Предварително се извинявам на колегията, ако темата, която засягам им се стори глупава, но това е нещо, което ме тормози, откакто аз ходех на детска градина преди 30 години. Донякъде разбирам, че малките се нуждаят от повече сън от възрастните, но има много деца, които нямат нужда от този принудителен следобеден сън, който измъчваше мен преди, а след това и сина ми и беше една от основните причини да не обичам детската градина. Струва ми се направо нелепо да се опитваш да принудиш един човек /та бил той и дете/ да спи, когато изобщо не му се спи. Съществува ли начин на онези деца, които нямат нужда от това, да им бъде давана възможност да се занимават с нещо друго? Не ми се струва редно да слагам детето си да спи в 23-24 часа през нощта, та да се умори следобед и да иска да спи. Повярвайте, някои хора го правят. Знам, че може би изискванията на някакви наредби и правилници вързват и вашите ръце, както и на другите учители, но споделете с мен, това струва ли Ви се правилно. Когато попитах учителката на сина ми в детската градина дали не може да му дават да си рисува, да разглежда книжки или някакво друго тихо занимание, откровеният и отговор беше:"Нали някой трябва да се занимава с него!" Какво ще кажете за това?

"Помнете: Тежко ви, когато всички започнат да говорят добро за вас." А.Камю
    • Точки: 110
  • 12-12-2007 14:59 в отговор на

• mimi70
    • Топ 10 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 11-16-2007
    • Мнения 1 296
    • Точки 22 140

За: Сънят в детската градина

Моят син също не обичаше да спи следобед. От малък не спеше следобед, даже на месеци правеше по един голям сън-10-12 часа непробудно и после будуваше. Не помня тогава в някоя книга за детското развитие, четох, че е по важно да спи средно 10-12 часа, като няма значение разпределението по време за денонощието. Тогава се успокоих,че всичко е наред.

А в детската градина, не само,че не спеше, но е пеел песнички и госпожата ми се оплакваше, че е пречел на другите и затова тя му бутнала палеца да не би да е имал навик да си смуче пръста и така да заспива. Бях потресена от това и на учителка с дългогодишен опит бях принудена да обясня, за отклоненията и вредата от този навик и синът ми нямаше такъв навик, а просто никога не е спал през деня.

"Думите на истината са прости."
    Платон

http://mgrigorova.web.officelive.coм

http://www.youtube.com/watch?v=6AH7e3qK0EA&playnext_from=TL&videos=wP7dkFwFZvs
    • Точки: 5
  • 12-12-2007 19:25 в отговор на

• dida70
    • Топ 75 за потребители
    • Регистриран на 11-02-2007
    • Мнения 61
    • Точки 1 070

здравейте!Аз съм учителка в ДГ.Темата не е никак глупава,а интересна и ако се позадълбочи човек може да се открият още много теми.Според дневният режим  от 13.00-15.00 децата спят.И наистина всички с изключение на 1 дете  спят .Това единствено дете посещава ДГ отскоро и още с влизането си сутрин плаче,че не иска да идва защото трябва да спи следобяд.Аз не го насилвам да спи  и давам в леглото да разглежда книжки и да пази тишина на останалите 21 деца.Така че мотивът не е ,че някой трябва да се занимава  с детето, а че не може 1  да пречи на 21деца.За момента съм намерила решение и съм на мнение ,че нищо не трябва да става насила при децата и предпочитам да чакам моментите ,когато децата сами назряват за нещата.Сигурна съм,че колкото повече се упражнява натиск върху едно дете,толкова повече е налице обратния ефект.

На мими70 само ще кажа -при колежкиите с дългогодишен стаж масово се наблюдават учители-педанти.Моля се да не стана като  тях.

• 12-12-2007 20:05 в отговор на

• ksi2471
    • Топ 50 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 10-03-2007
    • Мнения 143
    • Точки 2 505

По ирония на съдбата аз също не спях в детската градина, а в момента аз самата съм детски учител.И от личния си опит не насилвам децата, когато не могат да заспят стига да не се пречи на останалите. Но все пак децата, които не могат да спят на обяд са най-много по 1-2 в група. Всички останали, ако не са спали на обяд са изключително нервни и припряни в градината. Затова според мен сънят е полезен и е препоръчителен. Той запазва нервната система на децата. Ако все пак има дете, което не може да спи на обяд и пречи на останалите деца дори и учителката да му е осигурила друго тихо занимание, защото ги има и такива, по-добре е, ако има свободен родител и баба да го прибере на обед. Все пак сутринта ситуациите са най-наситени с обучение. Това е само препоръчително мнение.
    • Точки: 35
  • 12-13-2007 10:22 в отговор на

• mili
    • Топ 100 за потребители
    • Регистриран на 11-28-2007
    • Мнения 37
    • Точки 860

Когато едно дете не спи след обяд, за него трябва да се осигури човек, който да го наблюдава. Не във всички градини занималня и спалня са на едно място. Какво означава "тихо занимание". Малко се съмнявам, че едно малко човече може "тихо "да се занимава от 13 до 15 ч.!! Няма как учителката хем да е в спалнята, хем да занимава неспящите! И както писа колежката ако 1,2 деца не спят, това значи ли, че и другите не трябва да спят? Има и нащо друго, детето трябва да свикне с някакъв режим и някакви правила. Не е нужно да се насилва да спи, но няма начин да си пее, пък другите деца....! В детската градина сутрешния режим е много натоварен и уморителен. Дечицата се уморяват. И ако в къщи не спят, това не означава, че в детската градина не му се доспива. При мен, децата от ІІІ и ПГ не спят след обяд. Почти до Нова година има деца /обикновено от ІІІгр/, които "предремват на масата и на килима. Докато отвикнат от съня им е трудно. Доста от тях пък заспиват в колата на път за в къщи. 

учителка по призвание и убеждение
  • 12-13-2007 11:15 в отговор на

• Anikolova
    • Топ 25 за потребители
      Жена
    • Мнения 322
    • Точки 7 455

Изобщо не твърдя, че сънят трябва да се премахне. Зная, че много дечица имат нужда от него, но съгласете се, че има и такива, които възприемат това като вид насилие, извършвано върху тяхната личност. Да, съгласна съм, че някой трябва да се занимава с неспящото дете, то по възможност да не е в стаята, където спят другите деца. Какво мислите за следното предложение: Децата от всички групи в детската градина, които нямат нужда от сън /вие си ги знаете - онези, които колкото и да си лежат в креватчето, няма да заспят/, да бъдат събирани в едно помещение и учителките да се редуват всеки ден и да ги наглеждат в заниманията им? Може да ви звучи революционно, но съм убедена, че режим не означава принудително бездействие. Спомням си как ставахме на тумби от леглата и ходехме тайно до тоалетната или просто си говорехме, така или иначе пречейки на другите деца да спят, докато учителките си седяха в офиса. Мой ученик ми разказа веднъж как е пъхал пантофи в устите на спящите деца, защото просто е умирал от скука. Това беше един от най-интелигентните и надарени ученици, които съм имала и изобщо не беше невъзпитано дете. Аз и досега не мога да спя следобяд, колкото и да съм уморена. Това може да ми се случи само, когато съм болна. Със сина ми е същото. Не си ли струва да сме по-гъвкави като учители? Детето ще се занимава с нещо, което му е необходимо, вместо да трупа неприязън към детската градина.

• Точки: 20
  • 12-13-2007 14:20 в отговор на

• mili
    • Топ 100 за потребители
    • Регистриран на 11-28-2007
    • Мнения 37
    • Точки 860

Този вариянт не е неизвестен, но няма как да се приложи в общинска детска градина. В чисто прагматичен план - липса на помещение, нужда от осигуряване на стандартни занимания. Как бихме могли да сложим другите деца да спят, когато те знаят, че другарчетата им ще си играят в това време. Не съм убедена и , че ако дойдат от ХЕИ няма да попитат защо тези деца не спят. и т.н.т. Гъвкавост не би могмо да се постигне в тази посока в общинските градини. Този режим трябва да бъде универсален за цялата страна и т.н.т. Разбирам родителското притеснение, но просто няма как да стане.

учителка по призвание и убеждение
  • 12-13-2007 14:26 в отговор на

• mimi70
    • Топ 10 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 11-16-2007
    • Мнения 1 296
    • Точки 22 140

За да не пречи на другите деца, аз му казвах на моя син да се преструва, че спи и така ще заспи наистина. И какво се получаваше- той наистина понякога заспиваше и то когато другите вече ставаха от сън и аз като отивах да го прибирам, трябваше да чакам тепърва да го събуждат.

Ясно е и е факт дори и да работят до обед, не всички деца се изморяват и спят, затова това предложение на АНиколова е много добро. Така ще се запази желанието на децата да ходят на градина и времето ще се използва пълноценно вместо да се обърква биологично заложения режим на всеки човек. Всеки знае по себе си на някого му се работи сутрин рано, а други са продуктивни вечер дори от 10-12 часа и т. н.... Децата също са хора и те може би усещат несъзнателно своя часовник.

"Думите на истината са прости."
    Платон

http://mgrigorova.web.officelive.coм

http://www.youtube.com/watch?v=6AH7e3qK0EA&playnext_from=TL&videos=wP7dkFwFZvs
  • 12-13-2007 14:33 в отговор на

• Anikolova
    • Топ 25 за потребители
      Жена
    • Мнения 322
    • Точки 7 455

mili:
    Този вариянт не е неизвестен, но няма как да се приложи в общинска детска градина. В чисто прагматичен план - липса на помещение, нужда от осигуряване на стандартни занимания. Как бихме могли да сложим другите деца да спят, когато те знаят, че другарчетата им ще си играят в това време. Не съм убедена и , че ако дойдат от ХЕИ няма да попитат защо тези деца не спят. и т.н.т. Гъвкавост не би могмо да се постигне в тази посока в общинските градини. Този режим трябва да бъде универсален за цялата страна и т.н.т. Разбирам родителското притеснение, но просто няма как да стане.

Допусках, че вероятно ще получа такъв отговор. Явно наистина трябва да се помисли за промени и в детските градини. Жалко е, че няма начин, поне засега.
  • 12-13-2007 14:52 в отговор на

• dida70
    • Топ 75 за потребители
    • Регистриран на 11-02-2007
    • Мнения 61
    • Точки 1 070

Бих искала да споделя с вас колежки какво се получаваше,когато дъщеря ми ходеше на ДГ.Тя също не искаше да спи,но аз й казвах да си лежи и да пази тишина на останалите.Какво беше учудването ми когато влезнех в тяхната група/по същото време аз работех в същата ДГ,но в друга група/ и виждах с очите си ,че  е заспала и то първа,останалите деца още шумяха,обличаха пижами ,а тя спи.В почивните дни никога не успявах да я накарам да легне следобед,но в градината заспиваше първа и ако не  работех там сигурно нямаше да вярвам на учителките й.Затова си мисля и от опита на родител,че това е и вътрешна нагласа  на детето ,създадена с помощта на възрастните,било то учители,било -родители.

Аз също смятам че няма как неспящите деца да бъдат отделени от другите следобяд,защото тогава половината група би хукнала след тях  и така всички няма да искат да спят.С риск да се повторя -не съм съгласна заради 1-2 деца да не спи цялата група.

Категоризирано под следните тагове: ,
  • 12-13-2007 16:50 в отговор на

• atlantic
    • Топ 10 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 10-30-2007
    • Мнения 848
    • Точки 12 480

И аз съм от онези, които не обичаха да ходят на детска градина заради следобедния сън.Това беше най-омразното нещо от четиригодишния ми престой в градината. Понеже бях кротко дете, аз си лежах примерно в леглото, но ... не затварях очи. Никакви уговорки, никакви увещания не бяха в състояние да ме приспят. Прекарвах си два часа полегнала и след това си ставах с останалите наспани деца :) И досега съм такава... Колкото и да съм изморена, дори и след безсънна нощ, на обед просто не мога да спя. Но ...  уважавам правото на почивка на хората около себе си.

Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си!
  • 12-13-2007 21:22 в отговор на

• koleva
    • Топ 25 за потребители
    • Регистриран на 10-24-2007
    • Мнения 289
    • Точки 5 450

Как може да претендирате , че сте толкова натоварени и ангажирани, а цял следобед / вече два дни  / да се занимавате и да отделяте безценното си време да обсъждате съня в детската градина.Не е за вярване...А после правителството виновно, този ни виновен, онзи ни е виновен..

• 12-13-2007 22:43 в отговор на

• Anikolova
    • Топ 25 за потребители
      Жена
    • Мнения 322
    • Точки 7 455

koleva:

Как може да претендирате , че сте толкова натоварени и ангажирани, а цял следобед / вече два дни  / да се занимавате и да отделяте безценното си време да обсъждате съня в детската градина.Не е за вярване...А после правителството виновно, този ни виновен, онзи ни е виновен..

Тъжно, тъжно. Къде отиде толерантността Ви? Аз попитах нещо като родител, дадох предложение, изслушах отговорите и ги приех, въпреки че не ми харесват /не отговорите, а обстоятелствата/, защото съм разумен човек. Вие дали постъпвате така, когато спорите? Ако на някого тук не му е интересно какво говорим или смята въпроса за несъществен, това си е лично негов проблем. Никого не караме насила да чете този форум. Може би защото в случая не касае лично Вас и Вашите деца /а нали само те имат значение!/, а може би, защото не знаете, че сънят в детската градина се регламентира също с нормативни документи, правилници и т.н, т.е. си е част от образованието в тази държава.

Как разполага всеки от нас с времето си, определено не Ви засяга. Въпреки че не Ви дължа каквито и да е обяснения, ще кажа, че не пиша тези постове в работно време. Това определено е повече от достатъчно.

• 12-13-2007 23:08 в отговор на

• koleva
    • Топ 25 за потребители
    • Регистриран на 10-24-2007
    • Мнения 289
    • Точки 5 450

Тъжно е , г-жо Николова по няколко причини:

1.На този въпрос едва ли щеше да бъде отделено толкова внимание ако не беше го поставил родител, който  е и  учител.Ако беше само родител, нямаше даже да се обсъжда.

2.Не от липса на толерантност се запитах в публично пространство защо след като разполагате с време и имате възможност да го оползотворите , за да спечелите пари, не го правите. Това , че предпочитате да си оползотворите времето в нета е Ваш личен проблем, но защо тогава всички трябва да се занимаваме със  стандарта на учителите при положение, че те сами не се грижат за него.

• 12-13-2007 23:19 в отговор на

• Anikolova
    • Топ 25 за потребители
      Жена
    • Мнения 322
    • Точки 7 455

koleva:
    Не от липса на толерантност се запитах в публично пространство защо след като разполагате с време и имате възможност да го оползотворите , за да спечелите пари, не го правите.

Ето че пак грешите. В момента се занимавам с най-важната работа на този свят-гледам си малкото дете. А пари допълнително мога да изкарам и ги изкарвам. Въпросът е защо ги изкарвам не с основната си работа. Но и това не е Ваш /на Вас като родител/ проблем, това го уточнихме. Имате право да си имате хиляди претенции, но приемете най-после, че може би не всичко Ви е така ясно, както Ви се струва и не нападайте хората по принцип! Правете го конкретно, лице в лице и както би имало полза!  
Страница 1 от 4 (60 обекта) 1 2 3 4 Следваща >
www.teacher.bg 2007 - 2008