Относно повишаване на квалификацията на учителите

Последно мнение 03-02-2010 6:46 от nkehayov. 14 отговори.
Страница 1 от 1 (15 обекта)
Сортиране на постовете: Предишна тема Следваща тема
  • 01-15-2010 9:11

• e_neli
    • Няма ранг
    • Регистриран на 03-03-2008
    • Мнения 2
    • Точки 85

Относно повишаване на квалификацията на учителите

Здравейте!Искам да споделя с Вас нещо,което много ме разочарова.В системата на образованието съм от близо 15 години.По принцип съм амбициозна и смятам,че всеки един учител трябва непрекъснато да  повишава своята квалификация.Така направих и аз и стигнах до първа квалификационна степен.През октомври 2009г.защитих и нея.Представих документ на директора на училището.Оказа се,че повишението на заплатата ми беше 5 лв.и стотинки.Струва ли си толкова усилия и напрежение за 5 лв.?Това според мен е подигравка с учителите.Позаинтерисувах се от гл.счетоводител защо се получи така.Парите за втора степен (45лв.)ги били включвали към основната заплата,но ако си повишиш квалификацията махат парите от втора квалификационна степен и извън заплатата прибавяли парите за първа степен(мисля,че бяха 61 или 67 лв.) и оттам се получавало да взимам увеличение 5лв.и нещо.Това ми беше обяснено,такъв бил правилника на училището.Е,струва ли си всичко?Ще имат ли мотивация другите колеги да повишават своята квалификация?Чуствам се обидена и огорчена.

• Точки: 65
  • 01-16-2010 17:20 в отговор на

• minkova
    • Топ 150 за потребители
    • Регистриран на 11-23-2008
    • Мнения 27
    • Точки 335

За: Относно повишаване на квалификацията на учителите

Здравейте!Абсолютно съм съгласна с вас,колежке.По същата причина за себе си отказвам да продължа нагоре-сега имам IV-та степен.Доколкото знам,миналата година семестриалната такса за следващата степен е 440 лв. за първият семестър....По груби изчисления са необходими поне 1000 лв.за придобиване на  III-тата степен.Възнаграждението е 16.50 лв.Нека преди да ни упрекват,че не желаем да се самоусъвършенстване,господата от Министерството да изчислят голко години трябва да работим докато си възвърнем разходите,че оттам нататък и ние да знаем защо да  се блъскаме.

• Точки: 5
  • 01-17-2010 16:52 в отговор на

• nkehayov
    • Топ 50 за потребители
    • Регистриран на 12-14-2009
    • Мнения 79
    • Точки 1 525

МНОГО ИНТЕРЕСНА И АКТУАЛНА ТЕМА!

Още в началото на миналия век известния теоретик на съвременния мениджмънт Херцберг отбелязва в своите изследвания зависимостта на мотивацията на работниците(служителите) от наличието(съответно отсъствието) на определени фактори, наричани още "хигиенни". Той открил парадоксалния факт, че немотивираното и необосновано заплащане на труда на работниците не води до повишаване на ефективността на работата им. В сферата на образованието, където интелектуалният труд ангажира на 100% трудовата дейност на учителя, немотивираното раздаване на парични възнаграждения създава неблагоприятна, бих казал отровна среда за стимулиране на учителите към по-високи прафесионални резултати. Типичен пример за това е модула %кариерно развитие на учителите". Раздаването на длъжностни звания без ясно формулирани критерии за тяхното присвояване унищожи вярата и амбициите на учителите новатори, които живеят и работят с нагласите и очакванията за справедлива оценка на творческия им труд. Системата за кариерно развитие постави на една плоскост професионалните умения на посредствения и квалифицирания учител. Наистина трябва да бъдеш голям наивник да повишаваш квалификацията си за собствена сметка, а държавата в ролята си на заинтересована страна, имайки нужда от по-подготвени и висококвалифицирани учители да бъде сляпа и равнодушна към този толкова важен проблем.

Само преди два дни имах късмета да слушам интервюто на образователния министър по Канал1, където за пореден път се афишираше готовността на МОМН за осъществяване на нова образователна стратегия.Питам и пак ще  питам: С кого г-н Министър ще осъществите реформата в средното училище? Спечелихте ли ( или как смятате, че ще спечелите) учителите новатори на своя страна? Знаете ли,че допълнителното заплащане на ПКС не се е променило  от годините на социализма, а през последните двадесет години преживяхме няколко инфлационни кошмара?

ВРЕМЕ Е КОЛЕГИ ДА ВЗЕМЕМ НЕЩАТА В СВОИ РЪЦЕ! АКО НЯКОЙ НЕ ИСКА ДА ВИДИ И РАЗБЕРЕ, ЧЕ РЕФОРМА СЕ ПРАВИ С ЖИВИ ХОРА И ТО С ХОРАТА ОТ ПЪРВАТА РЕДИЦА, ТО Е ВРЕМЕ ДА МУ СЕ НАПОМНИ ЗА ТОВА. НИЕ УЧИТЕЛИТЕ ПРЕЖИВЯХМЕ ДОСТА РЕФОРМИ, СТОЯХМЕ В ОЧАКВАНЕТО, ЧЕ СЛЕД РЕШАВАНЕТО НА ГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ДЕНЯ, ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СЕ РЕШАТ И НАШИТЕ. РАЗБИРАХМЕ,ЧЕ ДЪРЖАВАТА ИМА ПРИОРИТЕТИ В СВОЕТО УПРАВЛЕНИЕ, НО ДОЙДЕ ВРЕМЕТО КОГАТО ОБРАЗОВАНИЕТО НА МЛАДИТЕ ХОРА Е НАИСТИНА ПРИОРИТЕТ, ЗАЩОТО БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ БЪДЕЩЕТО НА НАЦИЯТА Е ПОСТАВЕНО ПОД ВЪПРОС.
    Категоризирано под следните тагове: , ,
    • Точки: 20
  • 01-18-2010 18:56 в отговор на

• gospodin daskal
    • Топ 150 за потребители
      Мъж
    • Регистриран на 01-26-2008
    • Мнения 23
    • Точки 340

Темата е актуална отдавна.  Защитил съм 2 клас квалификация, ( сега се именува 2-ПКС), още преди промените (демокрацията). Тогава нещата бяха по-различни с плащането на обучението и курсовете, които се посещава в ИУУ в Ст. Загора. Държавата поемаше разходите за това обучение и кандидатите се "представяха" от работодателя, не плащаха за обучението си. Или сумите бяха символични... Но, дори и тогава сумите, които се изплащаха на месец за 2-ПКС, бяха толкова малки в сравнение с разходите, които се правеха за полагане на изпита, за печатане и подвързване на дипломни работи, за пътни ... Да не говорим за умствения труд иподготовката, която изисква. Костваше ми толкова - сякаш се явих два пъти на държавен изпит - единият път с изпит да защитя диплома, а вторият - с дипломна работа! Въпреки, че нямаше заплащане на такса за тази квалификация, като изчислявах тогава разходите направени по нея, прецених, че ще са необходими десетки години, за да си ги върна чрез надбавката над заплатат за придобитата квалификация. Сега ми е обидно, че колеги ме приравняват с тях и че извършвам същата работа, а вземам по-висока заплата. Завистта е национален гений! А чиновниците вероятно ще предпочетат един по-неквалифициран учител, защото ще им коства по-малко разходи...

• 01-18-2010 20:37 в отговор на

• nkehayov
    • Топ 50 за потребители
    • Мнения 79
    • Точки 1 525

Наистина, ако трябвада бъдем честни, трябва да си признаем, че преди голямата демокрация да поквари обществото ни за квалификацията на учителите се отделяха средства. Бил съм на курс по 45 дни и то през учебно време. Изплащаха ни се командировки и на практика квалификацията се поемаше изцяло от държавата. Курсовете за клас-квалификация бяха много добре организирани и трябва да си  призная, че за това време съм научил много нови  и полезни неща.

Сега, кварификацията е   въпрос на личен избор. Ако се разсъждава прагматично, по-добре би било да се нагърбиш с три часа седмично лекторски и ще получиш еквивалента на заплащането на учителя с І ПКС. Възниква интересен парадокс: За държавата 3 часа лекторски са еквивалентни на квалификацията на един учител с І ПКС. Погледна откъм финансовата му страна  излиза,че държавата наистина има интерес да изплаща лекторски възнаграждения на посредствения учител, отколкото да налива средства в неговата квалификация. В условията на делегирани бюджети такава политика е напълно приемлива и оправдана. Продължавайки да разсъждаваме в същия този дух ще стигнем до извода, че на българското училище не са необходими квалифицирани учители, защото те само натоварват бюджета с излишни разходи.

Колкото и невероятно да ни се струва стигаме до логически правилния извод, че системата за квалификация на учителите  работи за финансовите интереси  на държавата, като мотивира учителите да се борят за лекторски часове, а не за повишаване на квалификацията си. Така държавата ограничава разходите за образование и успоредно с това унищожава квалифицираните кадри, поставяйки под въпрос бъдещето интелектуално развитие на нацията. Очакванията са, че в близко бъдеще квалифицираните учители ще се превърнат в антики, а тинейджърите ще обменят знания и опит с учителите си, защото последните по нищо няма да се различават в интелектуално отношение от своите възпитаници. Това е една твърде прогресивна и напредничава идея, защото ще бъде решен окончателно проблема на българското оразование с недостига на кадри. Може да се стигне дори до там, че на училището изобщо да не са нужни учители, защото учениците сами ще могат да попълват знанията си с помощта на новите комуникативни технологии и ще се явяват на изпити пред машините с изкуствен интелект. Така те ще доказват своите познания и сила в прилагането на стратегии за учене. така, че СБОГОМ УЧИТЕЛЮ!
    Категоризирано под следните тагове: , , ,
  • 01-18-2010 20:54 в отговор на

• genovevap
    • Няма ранг
    • Регистриран на 01-18-2010
    • Мнения 3
    • Точки 30

За първи път чувам такова обяснение........не мога да повярвам, доколкото знам информация за придобита степен се изпраща от Департамента до всички Регионални инспекторати,има постановление за сумата която се получава за всяко ПКС,би трябвало да ви изплатят за придобито първо и то целия размер останалите предходни си остават като документ.потърсете компетентно мнение.
  • 01-18-2010 20:55 в отговор на

• genovevap
    • Няма ранг
    • Регистриран на 01-18-2010
    • Мнения 3
    • Точки 30

А относно възстановяването на изразходените финансови средства,ще ви трябват няколко години за да си ги върнете.Съгласна съм че е подигравка с труда ви.
  • 01-18-2010 22:27 в отговор на

• e_neli
    • Няма ранг
    • Регистриран на 03-03-2008
    • Мнения 2
    • Точки 85

Благодаря на всички,които взимат отношение по темата!Съгласна съм с Вас,но едва ли ще се оправят скоро нещата в сферата на образованието,а и не само там.Същото писмо изпратих и в Министерството на образованието,но не получих отговор.Някак нещо в мене се прекърши,нямам желанието,нямам мотивацията.А,толкова си обичам професията,че друго не бих искала да работя.Но се чуствам горда, чуствам се полезна на учениците си и удовлетворена от това,което правя.

• 01-19-2010 12:24 в отговор на

• nkehayov
    • Топ 50 за потребители
    • Мнения 79
    • Точки 1 525

Не мога дасе съглася с мнението ви e_neli, че трябвада приключваме темата за квалификацията на учителите. Напротив сега е момента да се организираме и за започнем обмислена и справедлива кампания за извоюване на потъпканите ни права. Учителят с по-голяма квалификация трябвада получава не само по-голямо възнаграждение, но и да бъде на по-голямо стъпало в йерархичната стълбица на кариреното развитие. Не мога да се съглася, че недостатъчно обмислени наредби трябва да ни демотивират. Предлагам да започнем подписка с искане до МОМН за промяна в наредбите, така че не само Вие, но и всички колеги, които се чувстват засегнати и обидени от отношението на държавата към квалификацията на учителите да могат да се присъединят.
    Категоризирано под следните тагове:
  • 02-27-2010 22:14 в отговор на

• CECY PETROVA
    • Топ 500 за потребители
    • Регистриран на 11-08-2009
    • Мнения 5
    • Точки 80

Колкото и да ми е неприятно да го кажа ,съгласна съм с мнението на nkehayov.Самата технологична схема е порочна и е насочена по-скоро към финансовата,отколкото към верифициращата страна на квалификацията.В момента смятам,че квалификационното равнище на един учител е пропорционално по-скоро на резултатите от труда му,отколкото -на придобитата ПКС.
  • 02-27-2010 23:01 в отговор на

• nkehayov
    • Топ 50 за потребители
    • Мнения 79
    • Точки 1 525

Здравейте г-жа Петрова, В известен смисъл съм съгласен с Вашето твърдение, че има учители, притежаващи ПКС, но резултатите им не са добри. Професионално квалификационнатастепен трябва дасе отстоява и то ежедневно. Това, че учителят е защитил определена степен означава, че той е положил допълнителни усилия за да усъвършенства своята работа. Защитата на ПКС е свързана с полагането на изпити и защита на писмени разработки. Презумцията е, че такъв учител е получил допълнителна квалификация, която би трябвало дасе отрази на професионалната му дейност. Трябва обаче да се отбележи, че мотивите за придобиване на ПКС могат да варират от удовлетворяването на финансови потребности до удовлетворяването на потребности от придобиване на по-голямо признание и авторитет в професионалната йерархия. Понякога тези мотиви могат да се определят и като получаване на предимство при кандидатсване за работа. Изобщо мотивацията за придобиване на ПКС не е обвързана само с удовлетворяването на една потребност. Когато целите на учителя са носочени единствено към постигане на по-високо професионално майсторство, тогава съм твърдо убеден, че ПКС отразява най-пълно амбициите и професионални стремежи на учителя. Във всички други случай ПКС не е знак за качество в работата на учителя. Може би трябва системата за квалификация да се обвърже по някакъв начин с проследяване на развитието на учителите, т.е. след придобиването на определена квалификационна степен да се изискват определени резултати от учителите. Тогава наистина ползата ще бъде по-голяма.
    Категоризирано под следните тагове:
  • 02-27-2010 23:20 в отговор на

• CECY PETROVA
    • Топ 500 за потребители
    • Мнения 5
    • Точки 80

Благодаря Ви за бързия отговор. Както вече казах-съгласна съм с Вас,въпреки,че не ми е приятно.По стечение на обстоятелствата не успях да защитя Първи клас квалификация,когато все още се наричаха така степените.Тогава бях безработна,а това беше неотменяемо изискване за присъждане.В резултат-в момента имам написана иновационна диагностична процедура,която за да получи своята ПКС трябва да престои 10 години.Вече нямам желание да показвам пред комисия,че заслужавам най-високата степен.Доказвам го в работата си.Смятам,че е по-честно да се представи една разработка пред комисия и самата комисия да прецени на какво квалификационно ниво отговаря материала.Тогава бих се явила.Но да плащам за всяка степен и да чакам една година до следващата....Благодаря,не желая! Надявам се разбрахте,че нямаме разминаване в позициите с Вас
  • 02-28-2010 10:25 в отговор на

• nkehayov
    • Топ 50 за потребители
    • Мнения 79
    • Точки 1 525

Колежке Петрова, Не е нужно вашата разработка да отлежава 10 години. В наредба №5/29.12.1996г. за условията за повишаване на квалификацията на учителските кадри всистемата на народната просвета .....в чл.16 т.1 ще прочетете, че необходимо да имате най-малко една година педагогически стаж от придобиването на предходната ПКС. Ако отговаряте натова условие няма никакъв проблем да участвате в процедура за придобиване на І ПКС. Трябва само да уточня, че за І ПКС не се защитава диагностична процедура, а иновационен модел, който да е свързан с Вашата преподавателска или управленска работа в училище. Много колеги са на твоето мнение, че най-добре е да се доказват в работата си, но съгласете се, когато същите имат новаторски идеи и имат какво да споделят ще бъде голяма грешка техния опит да остане само тяхно притежание и да не бъде споделен на едно по-високо ниво, така че от него да се възползват и други учители. Това е смисъла от публичната защита.
  • 03-02-2010 0:39 в отговор на

• CECY PETROVA
    • Топ 500 за потребители
    • Мнения 5
    • Точки 80

Колега,отново съм Ви благодарна за желанието Ви да ми изясните нещата,но... В момента имам защитена V ПКС. В посочената от Вас Наредба четем: Чл. 19. Четвърта професионално-квалификационна степен могат да придобият лица, които отговарят на следните условия: 1. имат пета професионално-квалификационна степен; Чл. 20. (1) Трета професионално-квалификационна степен могат да придобият лица, които отговарят на следните условия: 1. имат четвърта професионално-квалификационна степен; На практика се получава така,че от една до друга степен трябва да има промеждутък от една календарна година година .Проблемът е чисто технически.Но можете да прецените сам,че до достигане на I ПКС са по две години на всяка степен.Колко години се получават-сметнете сам. Моята разработка е на тема"Диагностика на самопознавателния статус...".Самата процедура е иновационна,макар и диагностична.Съдържа адаптирана и апробирана анкетна карта за съответната възраст.Такава не съществува до момента.Аз мисля,че е иновационна.А Вие ? П.П.Много бих искала да бяхте прав и да нямам основание да ви доказвам нещо различно от Вашето мнение...
  • 03-02-2010 6:46 в отговор на

• nkehayov
    • Топ 50 за потребители
    • Мнения 79
    • Точки 1 525

Колежке Петрова, извинете ме за недоразумението, но аз съм останал с впечатление, че иматае ІІ ПКС, тъй като споменавате, че искате да се явявате на защита за І ПКС. Поздравления за вашата разработка за анкетната карта. Ако приемате съвети, бих ви препоръчал да кандидатствате с нея за І ПКС, но до тогава, ще трябва да преминете през описаната от вас процедура за придобиване на ІV, ІІІ, ІІ ПКС. Желая ви успех!
Страница 1 от 1 (15 обекта)
www.teacher.bg 2007 - 2008