тежките раници на децата

Последно мнение 12-15-2009 20:12 от Vaita. 7 отговори.
Страница 1 от 1 (8 обекта)
Сортиране на постовете: Предишна тема Следваща тема
  • 10-14-2008 1:03

• larisagro
    • Топ 500 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 09-11-2007
    • Мнения 11
    • Точки 295

тежките раници на децата

Колеги,имам 2 деца.Днес вдигнах случайно чантата на сина ми -5 клас.Ужас!Попитах го защо носи всички учебници

Отговори ми че ще му се карат и пишат забележка,като станат три -регистрирана 2! Отвратително!Аз лично на моите

ученици съм казапа да не носят учебници,защото те са за в къщи.

Трябва да пазим децата от тези натоварвания.

Какво мислите за това? Нека помолим другите колеги също да си помислят.Ние сме тези които могат да спрат този ужас.

• Точки: 80
  • 10-14-2008 8:11 в отговор на

• iv_2007
    • Топ 10 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 02-03-2008
    • Мнения 1 843
    • Точки 29 925

За: тежките раници на децата

По този повод имаме добър пример - по-дебелите учебници да се правят например от 2 по-малки части. Но без учебник според мен е трудно да се преподава. Още повече, че децата не са научени да се ориентират сами в книга и някой трябва да ги научи. Забързаните родители очакват това да стане в училище. Още по-зле е, че децата нямат нагласа да се подготввят за предстоящия час. Биенето на първия звънец за тях не означава нищо. Дори влизането на учителя не означава за всички, че трябва да си извадят тетрадката по предмета.

http://iv2007.web.officelive.com/default.aspx
    • Точки: 5
  • 10-14-2008 16:00 в отговор на

• ema58
    • Топ 75 за потребители
    • Регистриран на 03-09-2008
    • Мнения 64
    • Точки 1 150

larisagro:

Трябва да пазим децата от тези натоварвания.

Какво мислите за това? Нека помолим другите колеги също да си помислят.Ние сме тези които могат да спрат този ужас.

За съжаление няма да Ви зарадвам - за пръв път се ужасих преди 10 години от раницата на един първокласник - 4 кг. След пет години си направих труда да направя неофициално питане в местното ХЕИ. Оказа се, че тогава поне нямаше никакви нормативни документи за тежестта на една ученическа раница в зависимост от възрастта и теглото на самото дете. Отказах се. Днес мога да Ви дам само следните цифри - безплатният комплект от 12 учебника за 7 клас тежи точно 4.6 кг. Нямам информация за теглото на всички учебни тетрадки, атласи и други помагала, които закупихме сами. Напълно съм съгласна, че единствено колегите ни учители могат да да спрат или поне да ограничат този ужас.
  • 04-07-2009 12:04 в отговор на

• uz_mg17
    • Топ 500 за потребители
    • Регистриран на 04-06-2009
    • Мнения 8
    • Точки 115

Уважаема колежке!

Аз излязах преди години от началното образование, макар да не съм престанала да се интересувам , както от  образователното съдържание, така и от проблемите на подрастващите. В момента съм детска учителка, но имам и аз две деца в първи и в пети клас. Напълно споделям мнението за нуждата да предпазим децата си от натоварвания. Като пример и аз мога да дам собствената си дъщеря. Тя е доста слаба и висока, но затова пък има синини на раменете си от ученическата чанта, която като измерих от любопитство, установих, че е 13 кг. Ужас!Тя всяка сутрин ми се жали, че и тежи, но какво бих могла да направя??? Единственото , което мога да и кажа е, че всички са така. Едва ли обаче в този сайт тези наши призиви ще се прочетат точно от хората, които трябва. Макар и с проблемите си и голямата ангажираност, ние все пак намираме време да влезем тук-там, докато тези, които трябва да дават нареждания, без практически опит и без да са вътре в ралните проблеми и живота на хората, просто ги няма. Малко се отплеснах, но съм си такъв човек. Радвам се, че мога да съм съпричастна към теб, Вас и всички тук , в този сайт!

• Точки: 20
  • 04-08-2009 22:43 в отговор на

• larisagro
    • Топ 500 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 09-11-2007
    • Мнения 11
    • Точки 295

Здравейте!

Хубаво е ,че се вьлнуваме все още от  тежките раници на децата.Но само това....До този момент никой колега преподаващ на децата ми не е ограничил носенето на учебници.За радост дьщеря ми / 7 кл./ не иска да ги носи в у-ще, и аз не вьзразявам.

Колеги,говорете и с др.наши колеги,нека направим разработките си така , че в час да не ни трябват учебници.В някои час ако е наложително-то ще предупредим децата да ги носят. Нека ние направим нещо......

• 10-02-2009 15:46 в отговор на

• fanny
    • Няма ранг
    • Регистриран на 03-19-2008
    • Мнения 4
    • Точки 35

Ето в тази тема

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=432304.0

търсим решение на проблема с тежките раници. Присъединете се към нас родителите :)

• 12-15-2009 9:23 в отговор на

• fanny
    • Няма ранг
    • Регистриран на 03-19-2008
    • Мнения 4
    • Точки 35

Мили наши учители, Сдружение Настоящи и бъдещи майки от края на м. септември започна инициатива за "По-леки ученически чанти". Родителите обсъждаме проблемите в тази посока, но имаме нужда и от вас- учителите и вашето мнение. Къде според вас е проблема и от кой трябва да се реши.

Темата, в която обсъждаме е в горния ми пост.

Получихме отговор от МОМН. Него, както и становището на СНБМ, в което представихме основните предложения на родителите, можеде да прочетете в сайта ни:

http://www.snbm.org/index.php?p=22

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0mm 5.4pt 0mm 5.4pt; mso-para-margin:0mm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0mm 5.4pt 0mm 5.4pt; mso-para-margin:0mm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Може пък да бъркаме нещо като родители, затова разчитаме на вас

• 12-15-2009 20:12 в отговор на

• Vaita
    • Няма ранг
      Жена
    • Регистриран на 09-08-2008
    • Мнения 2
    • Точки 25

Крайно време е да помислим за здравето на децата ни. Гръбначните изкривявания са сериозен проблем, който ние съзнателно игнорираме. За мен най-важно  е децата да израстнат здрави, а не с хиляди проблеми!

Страница 1 от 1 (8 обекта)
www.teacher.bg 2007 - 2008