Здравейте колеги, учители!
Прочетох мненията по темата и си позволявам да изкажа и своето мнение, макар че не пиша много често във форума. Защо не пиша - е друга тема.
Била съм 10 години детска учителка, сега съм вече 11 години начален учител. Значи: и за двата етапа на образование имам собствено мнение. Не мисля, че трябва да се квалифицират нещата -"кой работи повече и по-малко"; даже е мъничко грозничко.
Лично за мен е приемлив варианта да има един учител в една група. И това не е нова идея - тя се коментираше още преди 15 години.
Защо е приемлив: 1. - би трябвало заплащането да е по-високо \това е най - основният мотив\
Какъв вариант си мисля, че е добър \но може да се предложи и по-добър\.
Сутрин децата се приемат от медицинско лице - на щат към министрество на Здравето; а също и от лелка.
Учителката идва в 8.30 - провежда т. нар "ситуации"; децата обядват; лягат; тя се подготвя за следващия ден. Децата стават в 15.20 - до 16 закусват, оправят се легла, мият се съдовете. Учителката до 16.30 си провежда и следобедната ситуация и си тръгва в 17 часа.
Другото е въпрос на директорско мениджърство - има коридорни лелки, има и средни училища, които имат педагогическа насоченост и т.н.
Просто споделих един вариант и се опитах да не "връхлитам" никого!