Необходими ли са две учителки в група в детската градина и защо в европейските детски заведения не е така?

Последно мнение 04-18-2010 16:28 от zvezdiliana. 86 отговори.
Страница 6 от 6 (87 обекта) « Първа ... < Предишна 2 3 4 5 6
Сортиране на постовете: Предишна тема Следваща тема
  • 09-19-2009 13:29 в отговор на

• irina nikolova
    • Топ 500 за потребители
    • Регистриран на 10-26-2008
    • Мнения 6
    • Точки 75

За: Необходими ли са две учителки в група в детската градина и защо в европейските детски заведения не е така?

В моята група са 31 деца убедена съм,че и в други градини положението е същото.Нека кажат тези които измислят такива апсурди как ще се работи пълноценно така?Защо не ги направят в група по 40 и  после да искат положителни резултати.Много обичаме да се сравдняваме с другите страни,ама хора тук е България,ние не сме като другите.Не искам да кажа нищо лошо за страната ни,но тези ,които я управляваха досега я расипаха.

• Точки: 20
  • 09-19-2009 23:07 в отговор на

• Uchenolubiv
    • Топ 50 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 10-18-2007
    • Мнения 121
    • Точки 2 590

За: Необходими ли са две учителки в група в детската градина и защо в европейските детски заведения не е така?

Колеги, бихте ли разяснили какво точно работи учителката, която е втора смяна във времето от 13.30 до 15.30? И след 16.30 часа?

RN
    • Точки: 35
  • 09-19-2009 23:31 в отговор на

• ksi2471
    • Топ 50 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 10-03-2007
    • Мнения 143
    • Точки 2 505

В посоченото време, учителката си подготвя заниманията за следобедната смяна, а също така и за другия ден. Също така, често има възложени допълнителни задачи, които трябва да извърши. Не си мислете, че работата на детския учител е само в регламентираните ситуации.

• Точки: 5
  • 09-20-2009 17:50 в отговор на

• GGT
    • Няма ранг
      Жена
    • Регистриран на 08-26-2009
    • Мнения 4
    • Точки 45

Докато децата спят, учителките подготвят ситуациите за същия следобед, които обикновено са две и за следващия ден - две или три.Това е изрязване, рисуване, подреждане в чинийки и т.н.Има много писане също така.Почти задължително се носи нещо за доработване в къщи.Ангажира се и семейството, ако се работи с желание.Когато децата станат от сън, също има достатъчно работа - трябва да им се помогне да се облекат, тоалет, закуска и две ситуации.Изпращането след 17 - 17,30ч. доста натоварва, защото трябва да се информира всеки родител за деня на детето - трябва да запомниш какво ти е предала колежката и  има ли  нещо за съобщаване от случилото се преди обяд. 

Категоризирано под следните тагове: ,
  • 10-16-2009 19:42 в отговор на

• Uchenolubiv
    • Топ 50 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 10-18-2007
    • Мнения 121
    • Точки 2 590

Здравейте колеги, учители!

Прочетох мненията по темата и си позволявам да изкажа и своето мнение, макар че не пиша много често във форума. Защо не пиша - е друга тема.

Била съм 10 години детска учителка, сега съм вече 11 години начален учител. Значи: и за двата етапа на образование имам собствено мнение. Не мисля, че трябва да се квалифицират нещата -"кой работи повече и по-малко"; даже е мъничко грозничко.

Лично за мен е приемлив варианта да има един учител в една група. И това не е нова идея - тя се коментираше още преди 15 години.

Защо е приемлив: 1. - би трябвало заплащането да е по-високо \това е най - основният мотив\

Какъв вариант си мисля, че е добър \но може да се предложи и по-добър\.

Сутрин децата се приемат от медицинско лице - на щат към министрество на Здравето; а също и от лелка.

Учителката идва в 8.30  - провежда  т. нар "ситуации"; децата обядват; лягат; тя се подготвя за следващия ден. Децата стават в 15.20 - до 16 закусват, оправят се легла, мият се съдовете. Учителката до 16.30 си провежда и следобедната ситуация и си тръгва в 17 часа.

Другото е въпрос на директорско мениджърство - има коридорни лелки, има и средни училища, които имат педагогическа насоченост и т.н.

Просто споделих един вариант и се опитах да не "връхлитам" никого!

RN
    • Точки: 80
  • 10-18-2009 9:09 в отговор на

• mima_28
    • Топ 100 за потребители
    • Регистриран на 11-27-2007
    • Мнения 37
    • Точки 675

Мила колежке,аз също съм детска учителка и не ходя на работа в 8.30,а в 7.30.,а втора смяна е от 12.00 до 18.00.Едва ли има детска градина в която работното време на учителката е това което Вие пишете.Ако беше така,едва ли шяхте на напуснете.

• 10-18-2009 14:51 в отговор на

• ksi2471
    • Топ 50 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 10-03-2007
    • Мнения 143
    • Точки 2 505

Колежке, ако децата са на детска градина само до обяд, тогава няма смисъл от втори учител в групата. Но в нашата държава детската градина е целодневна. Варианта, който предлагате в нашата детска градина се прилага, ако колежката се разболее другата минава на разпокъсана смяна, за да не се взема заместник и да се пести от бюджета. И мога да ви уверя, че това въобще не е полезно нито за учителката нито за децата, още на втория ден на такова работно време учителката не е работоспособна, не може да си отпочине. Все пак работата на учителя не е само в регламентираните ситуации, защото детската градина не е само образователно, но и възпитателно заведение. Аз като родител не съм съгласна в детската градина детето да се приема от медицинско лице или лелката, все пак учителката е тази, която трябва да приеме детето. Не се опитвайте да омаловажавате функциите на детската градина.

• 10-18-2009 20:18 в отговор на

• rossitza
    • Топ 500 за потребители
      Жена
    • Регистриран на 10-24-2007
    • Мнения 7
    • Точки 105

Здравейте ,колежки! Много и различни мнения давате и във всяко едно има резон.Въпросът всъщност не е принципен,трябва да се отчита реалността.Само сметнете какъв трябва да е размера на заплатите на учителките и на пом.възпитателите.Ще са нужни повече пари отколкото сега.Няма кой да ги даде,така че напразно си чешем езиците.Все пак аз мисля,че две учителки в група е идеален вариант,предвид многото деца в групите и нашите плътно целодневно работещи майки.Европейският стандарт и начин на живот е далеч от нашия.Да осигурят пари и ще помислим пак.
  • 11-02-2009 23:30 в отговор на

• minkova
    • Топ 150 за потребители
    • Регистриран на 11-23-2008
    • Мнения 27
    • Точки 335

Мила,колежке,

Като даваш толкова "умно"предложение на  група в детската градина да е само една учителка,защо не се върнеш от началния курс отново в детската градина и да го опровергаеш с личен пример? Защото лично аз не знам коя колежка ще издържи на този абсурд по-вече от 3 месеца!!!

• 11-02-2009 23:38 в отговор на

• minkova
    • Топ 150 за потребители
    • Регистриран на 11-23-2008
    • Мнения 27
    • Точки 335

Uchenolubiv:

Здравейте колеги, учители!

Прочетох мненията по темата и си позволявам да изкажа и своето мнение, макар че не пиша много често във форума. Защо не пиша - е друга тема.

Била съм 10 години детска учителка, сега съм вече 11 години начален учител. Значи: и за двата етапа на образование имам собствено мнение. Не мисля, че трябва да се квалифицират нещата -"кой работи повече и по-малко"; даже е мъничко грозничко.

Лично за мен е приемлив варианта да има един учител в една група. И това не е нова идея - тя се коментираше още преди 15 години.

Защо е приемлив: 1. - би трябвало заплащането да е по-високо \това е най - основният мотив\

Какъв вариант си мисля, че е добър \но може да се предложи и по-добър\.

Сутрин децата се приемат от медицинско лице - на щат към министрество на Здравето; а също и от лелка.

Учителката идва в 8.30  - провежда  т. нар "ситуации"; децата обядват; лягат; тя се подготвя за следващия ден. Децата стават в 15.20 - до 16 закусват, оправят се легла, мият се съдовете. Учителката до 16.30 си провежда и следобедната ситуация и си тръгва в 17 часа.

Другото е въпрос на директорско мениджърство - има коридорни лелки, има и средни училища, които имат педагогическа насоченост и т.н.

Просто споделих един вариант и се опитах да не "връхлитам" никого!

Мила,колежке,репликата ми е специално за вас.

• 11-18-2009 10:39 в отговор на

• neci
    • Няма ранг
    • Регистриран на 11-17-2009
    • Мнения 3
    • Точки 15

• 04-18-2010 16:28 в отговор на

• zvezdiliana
    • Няма ранг
    • Регистриран на 04-18-2010
    • Мнения 1
    • Точки 5

По точно не бих могла да се изразя. Все едно работим в една група с Вас.

Страница 6 от 6 (87 обекта) « Първа ... < Предишна 2 3 4 5 6
www.teacher.bg 2007 - 2008