Нова комисия ще чисти учебното съдържание от грешки

Публикувана на: 01.06.2018
Кoментари:0

 Снимка: БГНЕС

MОН сформира комисия или работна група, която да направи преглед на учебното съдържание, което да бъде изчистено от грешки. Това стана ясно от коментара на просветния министър Красимир Вълчев в кулоарите на парламента. Повод се оказа писмото на патриота доц. Милен Михов от преди седмица, с което той поиска учебниците да бъдат изчистени от продуктово позициониране, от сгрешена фактология и "от извращенията”.

Вълчев даде да се разбере, че ще подкрепят идеята на Михов, а работната комисия ще бъде сформирана още този месец.  Надявам се всички грешки да отстраним, сподели Вълчев. Има множество текстове, които могат да бъдат подобрени, убеден е той.  Министърът се надява до няколко месеца комисията да приключи работа.

Въпреки това учениците най-вероятно ще учат по прочистено съдържание едва от догодина, тъй като за учебниците за предстоящата учебна година вече са отпечатани.

Вълчев коментира и правилата за прием в първи клас и обясни, че жребият е единственият справедлив подход когато има повече деца с еднакви точки, а малко места в съответното школо. По думите му проблемът е в най-търсените училища и обясни, че всъщност водещият критерий е близостта. Вълчев даде да се разбере, че най-вероятно ще има промени на правилата за първи клас. Той обаче обясни, че не става въпрос за съществени изменения, а за „фини настройки”.

Относно грешките на матурата тази година, Вълчев обясни, че за следващата в комисии ще включат и специалисти от БАН в комисиите, които готвят въпросите.

Накрая той припомни, че парите за образование тази година са със 0,5 млрд. лева повече.

Източник: monitor.bg


Коментари 0

Влез за да коментираш

Коментари във Facebook