Учители

Училищна директорка търси дрехи и обувки за бедните си първокласници

Около 15 деца от първи до четвърти клас в новопазарското село Мировци са от изключително бедни семейства и буквално нямат дрехи и обувки, с които да отидат на училище. Това съобщи пред сайта Radian.bg директорката на основното училище в селото Мариела Жекова, която търси помощ за своите възпитаници.

В училището в момента има около 35 деца от селата Мировци и Тръница. Много от тях са от безработни ромски семейства, които са в изключително тежко социално положение.  Има ученици от крайно бедно семейство с 10 деца, други са от семейство с 4 деца и малчуганите буквално нямат обувки, за да дойдат на училище в снега, разказва директорката.

Тя обяснява, че положението е най-тежко за най-малките деца, които родителите често задържат вкъщи. Едно от момченцата в първи клас повече от месец не ходило на училище, защото нямало какво да си обуе в студовете. Днес детето най-после се появило в класната стая… по джапанки. Това принудило директорката на училището да започне да търси помощ за бедните си ученици.

Трябва да направим нещо, за да им помогнем, тези семейства наистина са изключително бедни, призовава Мариела Жекова. Вече години наред тя и нейните колежки раздават всички дрехи и обувки от своите деца, а една от учителките урежда всяка есен доставка на дрехи – втора употреба от Нови пазар. Децата обаче се нуждаят от непрекъснати грижи, а на нас вече не ни остана какво да раздаваме, обяснява директорката.

Тя е сезирала всички институции за тежкото положение на семействата, но от това няма особен резултат. Дори и когато не си пускат децата на училище, родителите няма как да бъдат санкционирани, защото са социално слаби, обяснява Жекова. А и въпросът не е да се глобяват родителите, а да се приберат учениците в класните стаи.  И без това децата тук намаляват непрекъснато заради масовата миграция на хората към Западна Европа. Само от Мировци има 30 деца в Германия, които подлежат на обучение, съобщи Мариела Жекова.

Тя моли всички, които имат възможност да дарят дрехи и обувки на децата, да ги изпратят в училището в Мировци. Най-нуждаещите се ученици са на възраст от 7 до 10 години. За повече информация можете да търсите директорката на училището Мариела Жекова на тел. 0878150237.

Източник: radian.bg