Ученици

Родните ни ученици са първи по употреба на дрога в ЕС

Българските ученици и младежи са на първите места в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стероиди. Това показват данните от изследвания сред тийнейджъри на възраст между 15 и 16 години и на пълнолетни лица до 30 години. Всеки трети от анкетираните е посочил, че поне веднъж в живота си е вземал дрога, докато за останалите страни средните стойности са близо два пъти по-ниски, съобщи „България он ер“.

В 90% от случаите използваният наркотик е марихуана, а около 6% признават за амфетамини, метаамфетамини, екстази и кокаин. Първата употреба най-често е между 14 и 16 години.

„Има и изключения, когато възрастовата граница е по-ниска – между 11 и 13 години. При тези деца семейната картина обикновено е много тежка – имат разведени родители, отглеждани са от баби, самите родители са зависими от наркотици или алкохол“, коментира д-р Борислав Станчев, който представи данните от проучванията на заседание на Общинския съвет по наркотични вещества във Варна.

Експертът предупреди, че на българския пазар все повече навлизат имитациите на канабис и кокаин. 20% от учениците споделят, че са им предлагали синтетични канабиноиди и стимуланти.

„Проблемът е, че най-често не знаят какво купуват, а понякога и дилърът не знае какво продава. От марихуана не може да се умре от свръхдоза, но някои от синтетичните канабиноиди могат да предизвикат смъртност. Такива в Европа през последните години са открити общо 170. Те могат да бъдат пушени навсякъде и никой да не разбере, защото имат приятен аромат и не мирише на марихуана“, поясни д-р Борислав Станчев.

„Освен това не се хващат от стандартните тестове за наркотици, понеже не са разработени методики, които да хваната 170 вещества. Това е причината някои хора да ги употребяват, защото няма да ги хванат. Синтетичните вещества се произвеждат в Китай и се транспортират в Европа като ароматизатори, соли за баня и почистващи препарати. След това се препакетират и препродават“, обясни още д-р Станчев.

Според експерта модата младежите да употребяват наркотици вече затихва в западните европейски страни, докато в България сега навлиза. „Тенденцията е същата като в Европа преди 15-20 години. Модата е повсеместна и докато преди години употребата беше предимно в големите градове като София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе, сега е навсякъде“, подчерта д-р Станчев.

„Виждат, че дрогата създава удоволствие и решават да пробват. Имаме и влияние на средата, имаме и масивни кампании за легализация на марихуаната. 20% от анкетираните приемат, че тя трябва да бъде разрешена“, добави още д-р Борислав Станчев.

Източник: fakti.bg