Институции

Нова дирекция в министерството на образованието ще управлява евросредствата

Нова дирекция в Министерството на образованието и науката (МОН) ще се грижи за изпълнението и управлението на проекти или програми, финансирани със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове или от други международни финансови институции, по които министърът на образованието и науката или министерството са бенефициенти.

Измененията в Устройствения правилник на МОН се налагат с приетото от кабинета днес постановление за определяне на второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на образованието и науката. Промените са вследствие въведените със Закона за предучилищното и училищното образование нови институции, както и на преобразуваните в системата на висшето образование.

С промените се изпълняват и отправени от Европейската комисия препоръки за ясно разграничаване между функциите на звената, изпълняващи административни дейности за подпомагане на министъра, от една страна, и на конкретния бенефициент по проекти, финансирани от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, от друга.

Осребряването на част от парите по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ беше замразено в началото на 2017 година заради редица нарушения и слабости, констатирани от одит на Европейската комисия (ЕК). Това е едно от условията, които България трябва да изпълни, за да убеди Брюксел безвъзмездните средства да бъдат размразени.

Друга промяна в правилника на МОН е разделянето на досегашната дирекция „Политики за стратегическо развитие и информационно осигуряване“ на две дирекции. Причината са многото функции и задължения в областта на информационните и комуникационните технологии в министерството, се обяснява в съобщението.

Източник: dnevnik.bg