Институции

МОН предприема мерки за олекотяването на ученическите раници

Министерство на образованието и науката вече предприема мерки за олекотяването на ученическите раници. За нас това не е кампания, а целенасочена политика. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова по време на извънреден брифинг.

Зам.-министърът отбеляза, че още от началото на учебната година се провеждат срещи с издателствата именно с такава цел. „Предвиждаме от една страна да се въведе възможност за разделяне на учебниците, когато това е необходимо – когато учебникът е с голям обем работа. От друга страна Национална програма за увеличаване на шкафчетата, в които да се оставят учебниците, помагалата, екипите по физическо, така че да не се носят всеки ден“, заяви Таня Михайлова. Тя обърна внимание, че когато се говори за тежестта на раниците, трябва да се отбележи, че в тях няма само учебници, а и тетрадки, допълнителни помагала и всичко, което един ученик носи в училище.

„Много бих искала да се знае, че това е наша обща отговорност – не само на МОН, на всички колеги училите, които са ангажирани с този проблем. Също така и на родителите. Ако ние взимаме решение на административно ниво, то учителите взимат решение на институционално ниво – на ниво училище“, каза още зам.-министърът. Михайлова добави, че се предвиждат разговори с учителите, защото по думите ѝ има безкрайно добри примери за учители, които работят в час с учениците без учебник, а вкъщи децата използват учебника за самоподготовка и го носят в клас само при необходимост.

„Друг важен проблем е да не се увеличава броят на помагалата, когато не са задължителни. В тази насока също работим“, каза още тя.
По думите ѝ много важно е съдействието от страна на родителите, защото ученическата раница в по-малките класове се подготвя именно с тяхна помощ.

Източник: kanal3.bg