Партии настояват да се преподава в училище цялата истина за комунизма

Публикувана на: 29.11.2017
Кoментари:1

За промяна в учебната програма по "История и цивилизация" за 10 клас в частта, в която се учи за комунистическия режим в България, настояват от ДСБ/"Нова Република", "Да, България", "Зелените", ДЕОС и БЗНС.

"Младото поколение на България не разбира в цялост същността на политическите процеси в периода на комунистическия режим. Незнанието в голяма степен се дължи на липсата на адекватно учебно съдържание за периода", се казва в разпратено до медиите писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев, подписано от председателите на петте извънпарламентарни партии.

Те цитират национално представително проучване, проведено през 2014 г., според което 79% от представителите на възрастовата група между 16 и 30 години са незапознати с развитието на България в периода 1944-1989 г.

"Уважаеми г-н министър, България след Втората световна война до 1989 г. се изучава по "История и цивилизации" в 10 клас, но проектът на учебна програма, публикуван на сайта на министерството, по никакъв начин не гарантира цялостно и комплексно знание на учениците за комунистическия режим в България", се казва в текста.

От петте партии препоръчват в учебната програма "да бъдат включени горянското движение и останалите антикомунистически движения, т.нар. Народен съд, политическите затворници и избитите граждани, лагерите и репресивният апарат на държавната машина, а не те да бъдат удобно подминати под формата на "примери за репресия и нарушаване на гражданските права".

Източник: dnevnik.bg


Коментари 1

Влез за да коментираш
29.11.2017 azacheva

чудесно, но и историята преди този период също да не се изопачава, робството на българската рая не се променя като факт, защото никой не може да промени миналото, но не прави чест да казваме на черното бяло

Коментари във Facebook