Мнения

ИПИ: През последните две години броят на отпадналите от училище ученици расте

Анализът на Института за пазарна икономика показва, че през последните две години делът на отпадналите от училище ученици нараства, като основната причина за това е семейната среда. Делът на населението с ниско образование в дадена област е по-важен фактор дори от етноса, отбелязва Зорница Славова. Това са част от изводите на тазгодишното издание „Регионални профили: Показатели за развитие“ на ИПИ.

Друг проблем е средният успех от матурата по български език и литература, който намалява леко. „Това по-скоро говори за контрол на качеството и липса на подобрение, отколкото за влошаване“, коментира Славова. В области като Кърджали и Ямбол делът на слаби оценки е огромен – над 20%, докато в столицата числото е едва 2%. Тази десетократна разлика показва, че различията между областите не се изчистват с предприетите през последните години политики, считат експертите на ИПИ.

Един от добрите примери за видимо подобряване на училищното образование е област Смолян. До 2011 и 2012 г. средният успех от матурите в региона се движи под и около средния за страната. Но регионалният инспекторат предприема една по-различна крачка – хората създават общност от родители, директори, всички в настоятелствата и самия инспекторат. Тази общност започва да провежда редовни работни срещи и да анализира представянето на учениците, след което дава насоки на всяко училище. През 2017 г. Смолян измества София от челното място като областта с най-добро представяне на зрелостните изпити. Славова отбелязва, че има пряка връзка между образованието и притока на инвестиции към даден регион.

Източник: capital.bg