Милена Дамянова: Няма нужда от учебници

Публикувана на: 09.10.2017
Кoментари:1

 Снимка: канал 3

Няма нужда от учебници, но не е настъпило времето за тази стъпка - да ги премахнем. Това заяви Милена Дамянова, председател на Комисията по образование към Народното събрание, в отговор на въпрос дали образованието трябва да следва информационните технологии и дали това ще доведе до смъртта на учебниците. Припомняме, че Дамянова беше основният двигател в промените в Закона за училищното и предучилищното образнование, които доведоха до промени в учебните програми. Дамянова участва в конференцията "Как да спрем насилието в училище – три стъпки за по-безопасна учебна среда", организирана от БГНЕС.

"В ден-днешен информацията се намира в интернет. А ако учебникът трябва е да е най-добрият – тежко на тези, които трябва да го пишат, за да се съобразят с всички институционални изисквания и потребностите на всички деца. Това е моето лично мнение, но не му е дошло времето. Много ми се иска законът да беше още по-напредничав, с по-смели идеи, но обществото смята, че той е смел и в този му вид. В много държави няма учебници, а една обща програма, като учителят избира как да я изпълни. Такъв е случаят във Финландия”, даде пример Дамянова.

Тя обаче отбеляза, че все още не сме достигнали това ниво. "Надявам се това да се промени бързо, защото светът се развива бързо. Ако предлагаме решения отпреди два века, пропастта между потребностите и нормативната уредба ще става по-дълбока", допълни Дамянова.

Източник: actualno.com


Коментари 1

Влез за да коментираш
09.10.2017 vihren55

Ми то и от училища май няма да има нужда!Дистанционно обучение! И стигате с тая Финландия, сякаш тя е панацея на всичко! Папагалска история!

Коментари във Facebook