Социалните не искат да се включват в екипи за връщане на децата в училище?

Публикувана на: 04.10.2017
Кoментари:1

В половината екипи по обхват на децата и приобщаването им към образователната система участват само учители и директори на училища. Представителите на социалните служби и на полицията отказват да се включват в тях. Това съобщи пред "Дарик" председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров. "Колегите в не малко от срещите казаха, че са сами много често са сами", призна той.

От Министерството на образованието потвърдиха за проблема, но поясниха, че става дума за много по-малко случаи. "В МОН бяха получени сигнали, че в определени населени места - в областите Русе, Кюстендил, Шумен, Бургас Стара Загора и София-област, основната работа по механизма се извършва от учители и директори на училища и детски градини, от представители на общинските администрации и съответно кметовете. Става дума за определени населени места, а не за целите области", заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Проблемът е сериозен и засяга голяма част от екипите, каза Юлиян Петров. "Според мен грубо в над 50% от случаите липсват останалите участници в тези групи", твърди той.

Според зам.-министър Сачева обаче проблемът не е толкова мащабен. "Не мога да се съглася с подобна оценка. Ние разполагаме с ежедневна информация в работата на тези екипи през информационната ни система. Говорим за много по-малък процент и то в определени населени места", аргументира се Сачева.

Според Юлиян Петров вероятната причина за отказ от участие в екипите е липсата на регламентирано заплащане. Работата на механизма за календарната 2017-а не предвижда допълнителни средства, заплащат се единствено разходите, обясни зам.-министър Сачева. "За следващата година, на базата на резултатите и проблемите, които сме открили ще бъде направена и остойностена национална програма в подкрепа на механизма", поясни тя.

Над 3000 деца са върнати към образователната система и са обходени повече от половината адреси. Има информация за местонахождението и за конкретните причини за отпадането на над 100 000 деца. Обобщените резултати ще са ясни в края на октомври.

Източник: dariknews.bg


Коментари 1

Влез за да коментираш
05.10.2017 vihren55

Учител-будала човек!Това е работа на социалните и на полицаите.Имаше един американски филм/не му помня заглавието/, събитията от първата половина на 20 век.Баща отглежда децата си сам, ама трябва да ходи на работа, а те бяха излезли на двора да играят и бяха без надзор.Минаха с кола и държавата му ги отне, та после беше страхотна борба, за да се съберат отново! Тука се правим на либерални,а трябва строгост и консерватизъм! Родителите трябва да се държат отговорни защо децата са по къщите им или ходят по кофите за смет. Ми то какво ще стане от това цигане, дето не ходи на училище - ще стане голямо неграмотно цигане, което ще може да работи само в чистотата. Нема шега, другарки и другари,важно е за националната сигурност, защото това малцинство се размножава за сметка на останалите, а не допринася с нищо за развитието на страната.А някакви учителки че обикалят, бош лаф работа! Трябва строга система и репресивни органи!

Коментари във Facebook