Институции

НАП: Студентите в чужбина да уредят здравните си осигуровки през лятото

Студентите, следващи в чужбина, които се завръщат в България през лятната ваканция, трябва да уредят здравните си осигуровки, напомнят от НАП. По-опитните курсисти, които следват зад граница, вече знаят какво трябва да направят, за да уредят през лятната ваканция здравните си вноски, но повечето от първокурсниците търсят информация по темата.

Студентите, следващи в чужбина редовно обучение, е необходимо да представят в офисите на НАП удостоверение или служебна бележка, подпечатани с мокър печат и подписани от служебно лице от съответния университет. Ако документът е генериран по електронен път, трябва задължително да съдържа отпечатан текст, че важи без подпис и печат.

Документът трябва да съдържа имената на студента, периода, в който той е учил там (само за изминали семестри или години, но не и за предстоящи от обучението му) и дата на издаване. Удостоверението или служебната бележка трябва да са преведени на български език от лицензиран преводач. Документът се подава в поделенията на НАП по постоянен адрес, за да се изчистят задълженията за месеците, през които студента не е здравноосигурен в България. Подаването на удостоверението може да се извърши и от родител, без за това да се изисква нотариално заверено пълномощно.

Всяко лице може да провери здравноосигурителния си статус в офисите на НАП , а така също и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Източник: monitor.bg