Учители

С 14% увеличават заплатите на работещите в детски ясли, детски градини и училища

14% средно увеличение на основните месечни заплати ще получат работещите в общинските самостоятелни детски ясли, здравните кабинети в детските градини и училища, и млечните кухни. Това предвижда новият Колективен трудов договор, който бе подписан между Столична община и синдикалните организации на специалистите по детско и училищно здравеопазване към КНСБ и КТ „Подкрепа“, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Досега основната заплата на лекарите в общинските учебни заведения беше 650 лв. , а с новия КТД тя става най-малко 715 лв.

За медицинските сестри, акушерки, инструктори по хранене и други здравни специалисти заплатите от 530 лв. стават минимум 605 лв. Педагозите в самостоятелните детски ясли ще получават най-малко 580 лв. , при 530 лв. досега. Заради работата при специфични условия на труд се увеличават и годишните отпуски на служителите в СДЯ. Лекари, сестри, инструктори по хранене и педагози в детските ясли вече ще имат право на 24 работни дни отпуск. Досега той беше 15 работни дни. КТД предвижда още работодателите да осигуряват безплатно работно облекло (на стойност 420 лв.), които служителите получават под формата на ваучери (досега се провеждаше обществена поръчка за закупуване на облеклото).

При придобиване на право на пенсия и прекратяване на трудовото правоотношение, служителите ще имат право на обезщетение в размер на 2 брутни заплати. Ако служителят е работил през последните 10 години в системата на ДЗУ, обезщетението е в размер на брутното възнаграждение за срок от 6 месеца. На церемонията по подписването заместник-кметът на София Дончо Барбалов пожела на двата синдиката да успеят да се договорят с правителството за по-високи делегирани бюджети за учебните и детски заведения в страната, така че заплатите на работещите в детските ясли, градини и училища да са достойни и привлекателни за младите специалисти.

Източник: novini.bg