Мнения

Румяна Коларова: На образованието се гледаше като на социална политика

„На образованието се гледаше досега като на социална политика, а трябва да се гледа като на инвестиция”, смята Румяна Коларова. По думите й много от скоро управляващите са започнали да осъзнават, че образованието върви ръка за ръка с бизнеса и с иновациите. „На два пъти бяха правени опити да се наливат пари в науката, но тези налети пари създадоха едни пари създадоха едни порочни практики, които бяха свързани с източване на пари”, каза още Коларова пред bTV.

По думите й няма спор, че образованието и науката имат нужда от повече пари, но е важно как тези пари се отпускат. „Когато мислим за пари за учителите, важно е как ще повишаваме заплатите им. Можем да удавим мотивацията на тези учители”, допълни Коларова.

Образованието се оказа главна опорна точка на повечето партии в предизборната кампания. Според Сергей Игнатов няма как да се сравняват партийните програми относно образователната система, защото не всички стартират на еднаква база. „Реалистична е програмата на ГЕРБ, в рамките на един мандат може да се стигне до двойно увеличение на заплатите, може и да се намали процесът на закриване на училища”, допълни Игнатов.

По повод обещаното увеличение на учителските заплати, Игнатов каза, че парите няма да се дават „на калпак”, а ще бъдат придружени с нови изисквания и задължения. „Началната стартова заплата на учителя трябва да бъде като на хората в IT сектора”, смята Игнатов.

Източник: btvnovinite.bg