Учители

КНСБ иска нов механизъм за разпределяне на единните разходни стандарти

КНСБ настоява в бюджета за средното образование през 2018 година да има нов механизъм за разпределението на единните разходни стандарти и всяка година само за увеличение на заплатите на учителите да се отпускат целево средства не по-малко от 327 милиона лева. Това каза на пресконференция председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Тя представи исканията на КНСБ към политическите партии в областта на средното образование.

По думите на Такева е необходима цялостна промяна на философията на професионалното образование не само в рамките на дуалното образование, но и във валидирането на знанията и компетенциите на хората, получили тези умения по неформален път.

КНСБ смята, че бизнесът трябва да бъде мотивиран да работи по професионалното дуално образование с данъчни облекчения, като всички разходи за стипендии и работни заплати за учениците за времето, в което са в предприятието, да се считат за работодателите като средства, върху които не се начислява данък.

Всички средства, които бизнесът харчи за оборудване на училищните работилници също не трябва да се облагат, смята КНСБ.

Според синдиката трябва да се обърне внимание на кадрите в образованието. Лидерът на СБУ предупреди, че след шест години няма да имаме физици. В момента физиците в България са 747, а до три години и половина ще се пенсионират половината от тях.

От университетите излизат по двама физици на година, които се насочват към научна работа или заминават в чужбина. Имаме и само 43 учители по френски език в цялата държава, допълни Янка Такева, цитирана от БТА.

КНСБ настоява и за осъвременяване на държавните образователни стандарти, тъй като по думите й настоящите създават проблеми за творческата дейност на учителите.

Необходими са и политики за промяна на учебните планове при подготовка на бъдещите учители във висшите училища и постоянна квалификация на учителите, допълни тя.

Източник: dnes.bg