Мнения

Над 10 хил. студенти ще получат европейски стипендии

Над 10 хил. студенти от всички висши училища ще получат европейски стипендии през зимния семестър на академичната 2016/2017 г. Парите в размер на 6 млн. лв. се отпускат от Европейските структурни и инвестиционни фондове чрез ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“.

7897 студенти от приоритетни професионални направления ще бъдат финансово подкрепени за много добър успех. Те ще получават по 120 лв. в продължение на пет месеца. Целта на тези стипендии е да се стимулира обучението на специалисти, за които има сериозен и дългосрочен дефицит. Средният успех на студентите, одобрени за този вид европейска стипендия, е 5,39.

Най-много класирани кандидати за стипендии за успех през този семестър има от специалностите „Предучилищна и начална училищна педагогика“ – 230 студенти, „Компютърни системи и технологии“ – 223, „Ветеринарна медицина“ – 205, „Архитектура“ – 199 и „Начална училищна педагогика с чужд език“ – 168.

Отделно от това 2793 студенти ще получат по 200 лв. еднократно за специални постижения. Тези стипендии се отпускат за участие в научни, изследователски или практически разработки. Един студент може да кандидатства и да получи до три стипендии от този вид. Целта на тези стипендии е да се стимулират студентите да развиват своя практически и творчески потенциал извън задължителните изисквания по учебен план. Средният успех на студентите със стипендии за специални постижения е 5,56.

Най-многобройни сред отличените със стипендии за специални постижения са бъдещите медици – 452, юристи – 407, медицински сестри – 142, финансисти – 91, архитекти – 87.

Европейските стипендии са част от проект „Студентски стипендии – фаза 1“, който се изпълнява от Министерството на образованието и науката по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020. Те допълват и подобряват създадените по националното законодателство възможности за стимулиране на студентите със средства от държавния бюджет. За разлика от тях с парите от ЕС могат да се отпускат стипендии и награди и на студентите в частни висши училища.

Кандидатстването става чрез интернет страницата на проекта http://eurostipendii.mon.bg. На същото място е обявено и класирането за зимния семестър на учебната 2016/2017 г.

Следващата кампания за кандидатстване по проекта се очаква през април 2017 г. – след началото на втория семестър на тази академична година.

Източник: МОН