Мнения

Четири „служебни“ приоритета в МОН

Четири основни приоритета ще ръководят работата в МОН в мандата на служебното правителство, обяви пред журналисти министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. В сферата на средното образование усилията ще се насочат към подготовката на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след завършено основно образование. През следващите два месеца служебният екип ще подготви финален вариант на Националната стратегия за развитие на научните изследвания и актуализиран проект за изменение и допълнение на Закона за развитие на академичния състав. От изключителна важност е и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОП НОИР).

Приоритетът, свързан със средното образование, обхваща дейности, които засягат десетки хиляди учители, ученици и родители, аргументира избора си министърът. Организацията и вече обявените дати за националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити няма да се променят. Матурата по български език и литература ще бъде на 19 май, а по втори задължителен предмет по избор – на 22 май.

„Вече е в ход процедурата за възлагане на подготовката на изпитните материали. Ясен е и графикът на дейностите. Така че не би трябвало да има проблеми по отношение на организацията както на държавните зрелостни изпити, така и на националното външно оценяване и на приема след основно образование“, заяви заместник-министър Мария Гайдарова.

Екипът на МОН ще обърне специално внимание на Националната стратегия за развитие на научните изследвания, защото тя е основно изискване за изпълнение на ОП НОИР. До два месеца министерството на образованието и науката е длъжно да представи финален вариант, който да бъде приет от Министерския съвет и внесен в 44-ото Народно събрание веднага след неговото сформиране. 

Източник: МОН