Ученици

Приемът на първолаци – дискриминиращ!?

Новият прием на деца в първи клас предизвика недоволството на родители. Според промените в работния вариант на Столичната община, адресът ще е ключов за кандидат-първолаците, като пресяването ще става по постоянен адрес, носещ най-много точки.

И въпреки че според заместник-министъра на образованието Диян Стаматов промените, свързани с централизирани критерии и фиксирани точки, са важни и положителни, срещу новите правила се обявиха доста родители, на чиито деца им предстои прием в учебно заведение.

В няколко писма, изпратени до членове на общинския съвет и до омбудсмана Мая Манолова, те обясняват, че новите критерии водят до пряко дискриминиране на децата и ще се получи още по-голямо разделение в обществото, вместо да доведе до интеграцията му.

„Живеем в 21 век и хората стават все по-мобилни. При избора на училище родителят следва да има право да прецени, къде да запише детето си – дали учебното заведение да бъде срещу блока, до местоработата на родител, до адреса на близък роднина, който ще бъде ангажиран в отглеждането на детето, до спортния клуб, в който детето тренира и т.н. Това е изцяло въпрос на личен избор и не е допустимо такова ограничение да бъде нормативно прието“, смята Веселина Андреева от София.

Според нея е нормално училища, доказвали своите резултати, да бъдат сред желаните учебни заведения и обратно. Докато с нововъведението, извеждащо критерия местожителство с най-голяма тежест автоматично би осигурило запълването на училища, които страдат от недостиг на кандидати.

Този критерий предизвиква още един проблем, засягащ хората от новите столични квартали като „Манастирски ливади“, „Витоша“ и др., където училища липсват.

„В ж.к. „Овча купел“ училищата са три – точно толкова колкото има на „Пиротска“ в отсечката между бул. „Христо Ботев“ и ул. „Одрин“ – разстояние от приблизително 1 км. и минимален брой жилищни сгради“, уточнява Андреева.

Също така тя смята, че ако целта на системата е да осигури приоритетен прием на деца, живущи в района, то настоящият адрес е абсолютно достатъчен.

„Изместването на настоящия адрес от постоянен следва да се тълкува или като излишна бюрократщина или дискриминативно“, пише тя.

Според недоволните, никъде не е обърнато внимание на завареното положение. Хората смятат, че е задължително при прием най-високата тежест да се дава на преминато обучение в подготвителна група към същото училище, тъй като децата вече са се адаптирали и класът е сформиран.

Новите правила само ще накарат хората да се втурнат да се пререгистрират, сменяйки адресите и личните си карти. Единият родител ще е на адрес, за да изпълни изискванията на системата за ясли и детски заведения, другият родител ще се регистрира на друг адрес, за да може да запише първолака, впоследствие най-вероятно историята ще се повтори и в 5 клас.

Източник: dnes.bg