Училища

Денят за безопасен интернет с акцент срещу езика на омразата

В международния Ден за безопасен интернет на 7 февруари ще бъден даден старт на кампания по училищата, посветена на главната тема на събитието срещу езика на омразата и неетичното ползване на интернет и социалните мрежи.

Под мотото „От теб з@виси“ училищата, които желаят да се включат в кампанията, посветена на 14-ия Ден за безопасен интернет, ще могат да проведат тематични интерактивни занятия с учениците. От сайта на Центъра за безопасен интернет ще могат да се свалят и разпечатат оформени като страница във Фейсбук темплейти. На централната празна част на мнимата фейсбук страница може да се напише някакво обидно или неуважително изявление. В работа по групи учениците ще трябва да измислят и напишат отговори и коментари, които според тях няма да доведат до възникване на конфликт, а напротив – ще помогнат да се излезе безболезнено от неприятната и често срещана ситуация. В обща дискусия накрая участниците ще могат да обобщят своите изводи за начините да се противодейства на широко разпространения в онлайн средата език на омразата, като по този начин всеки даде своя принос за превръщане на интернет в едно по-добро място за общуване, забавление и информиране.

За учителите на сайта ще бъдат качени и подробни насоки за провеждане на интерактивното занятие с учениците.

В края на месец февруари Центърът за безопасен интернет ще изготви обобщен преглед на кампанията на базата на изпратена от училищата информация, снимки и други материали за провеждането на кампанията в отделните училища. Прегледът ще бъде публикуван на сайта на Центъра и в социалните мрежи.

Училищата, които желаят да се включат в кампанията, могат предварително и да се регистрират на общия сайт на Деня за безопасен интернет – https://www.saferinternetday.org/web/sid/getinvolved/register.

Източник: safenet.bg