Мнения

Пример за балообразуване по новите правила

Според новия закон и прилежащите му наредби балообразуването след 7. клас ще се формира на базата на максимални 500 точки – 400 от Националното външно оценяване и 2 по 50 от оценките по два предмета, изучавани в 7. клас, от свидетелството за основно образование, превърнати по скала в точки. Всяко училище решава дали да удвои точките от оценяването по български език и математика или да утрои един от двата предмета.

Така например математическите гимназии формират бала си като вземат веднъж резултата от НВО по български език (до 100 точки) и утрояват резултата от НВО по математика (3 по 100 максимално) и добавят оценките от дипломата по математика (до 50) и например физика (до 50). Общо максимален резултат 500.

С новата разпоредба природоматематическите гимназии могат да заменят единия компонент от утроения резултат от НВО по математика с резултата от олимпиадата и така балът ще се формира по следния начин: НВО по български (до 100 точки), 2 НВО по математика (2 по 100), олимпиада (до 100 точки) и две оценки от дипломата (2 по 50). Общо отново 500.

Източник: МОН