Училища

Училището в Хитрино отваря на 5 януари 2017 г.

Екипът на Министерството на образованието и науката ще положи всички усилия учениците от СУ „Д-р Петър Берон“ в с. Хитрино да подновят учебните занятия на 5 януари 2017 г. заедно със съучениците си от цялата страна. Това заяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Той припомни, че от 10 декември децата са в принудителна ваканция заради взривовете на жп гарата в селото.

За да започне нормален учебен процес, трябва да бъдат възстановени щетите по сградата на училището. За ремонт са отпуснати пари от държавния бюджет. В постоянна връзка сме с директора на училището и с началника на Регионалното управление на образованието в Шумен. По техни данни сериозни поражения няма. Трябва да се подменят двете входни врати и дограмата на прозорците на последния етаж, обясни Стаматов.

На 5 януари 2017 г. в училището ще влезе голяма група психолози от функциониращия екип на МОН от Шумен, Варна, Бургас и Търговище. Те ще провеждат разговори с учениците и ще им помогнат да преодолеят посттравматичния стрес и напрежението след инцидента в селото. Министерството има готовност да предостави на училището още един нов училищен автобус за нуждите на пътуващите деца, добави зам.-министърът. В момента в СУ „Д-р Петър Берон“ се обучават 232 ученици, от които 151 пътуват от 16 населени места около Хитрино.

Източник: МОН