Институции

Международна конференция “Ролята на децата за промяна на обществото“

Националният център за безопасен интернет се включи в третото издание на световната конференция #CATS2015 (Children as Actors in Transforming Society), която цели чрез партньорство между различните поколения да осигури пълноправно включване на децата и младите хора във всички решения, които ги засягат.

В конференцията в Ко, Швейцария, се включиха над 300 участника на възраст от 1 до 80 години от 45 държави. В рамките на една седмица участниците имаха възможност да представят работата си, да се поучат от опита на други хора и организации, да създадат нови приятелства и партньорства и да заздравят старите.

Българската делегация включваше Борислава Динева (18 г.) и Лили Славова (19 г.), водени от заместник-координатора на Центъра за безопасен интернет Луиза Шахбазян. Българските млади делегати подкрепят инициативите на Центъра за безопасен Интернет от 2013 година и са участвали в организирането и отбелязването на Деня за безопасен Интернет в три поредни години. Борислава и Лили са и част и от паневропейския младежки панел за безопасен Интернет, който се събира всяка година по време на Форума за безопасен Интернет на Европейската комисия, за да формулира препоръки към европейските и националните правителства, родителите, учителите и другите професионалисти, работещи с деца. Момичета организират и собствени инициативи, които целят да информират децата и младежите за техните права онлайн и как най-добре да се предпазят от рисковете при употреба на интернет и мобилни устройства. Работили са с деца и младежи в училища и в домове за деца без родителски грижи.

Българските участнички представиха своята работа по време на CATS2015 на щанда на Националния център за безопасен интернет в рамките на „Човешка библиотека“ (Human library) – сесия, в която желаещите участници се превърнаха в книги, споделяйки своите истории, постижения и вдъхновение, както и на интерактивна презентация на проекти съвместно с естонския център за безопасен интернет и техния младежки панел.

Борислава Динева беше избрана за един от четиримата млади хора, които ще представят опита и впечатленията си от CATS2015 на специално събитие в Европейския парламент на 18-19 ноември 2015, посветено на детското и младежкото участие.

Конференцията се организира от Initiatives for Change, Eurochild, Universal Education Foundation, Learning for Wellbeing and Child to Child.