Институции

Ученици търсиха съкровища в Интернет

Малко преди края на учебната година ученици от началните класове на 179 ОУ „Васил Левски“, техните майки, татковци, братя и сестри се включиха в семейната игра, за да открият как да опитомят необятния интернет и да използват съкровищата му отговорно и безопасно.

Събитието беше организирано от Националния център за безопасен Интернет Safenet.bg, координиран от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация Родители, с подкрепата на ръководството на училището, Район „Нови Искър“ – СО и местната комисия за БППМН. Специален гост на събитието беше кметът на Доброславци Светла Крумова.

Празникът започна след края на учебния ден. Родители и деца участваха в състезанието, групирани в 8 отбора. Всеки отбор получи своята уникална карта с отбелязани върху нея указания за намиране на паролата към съкровището. Отборите трябваше да открият 7 въпроса, скрити на различни места в училището – в класните стаи, по коридорите, в двора, на стадиона.

Въпросите бяха под формата на гатанки, чиито отговори служеха за сглобяване на паролата към съкровището. Всеки отбор имаше право на един жокер – подсказка за отговора на един от въпросите – предоставен любезно от любимия герой на децата – Флашко от страната на Спамчетата.

Печелившият отбор получи шампионска купа, за всички деца имаше образователни игри „Флашко в страната на Спамчетата“, а за техните родители-наръчници „10 мита на страшния интернет“.

Семейната игра „Лов на съкровище“ цели включването на повече родители и по-специално татковци в живота на техните деца, като създава възможност на деца и родители да говорят за поведението и интересите на детето в интернет – среда, която предлага огромни възможности, но крие и редица рискове. В помощ на деца, родители и учители Националния център за безопасен Интернет Safenet.bg предлага две услуги: онлайн гореща линия за докладване на вредно и незаконно съдържание Web112.net и консултативна линия БЛОБ на тел. 124 123 (15 ст./разговор) или на www.helpline.bg.