Институции

Задържан е учител-педофил след сигнал от българската и ирландската горещи интернет-линии

Благодарение на доброто сътрудничество между две неправителствени горещи интернет-линии от Международната асоциация на интернет-горещи линии INHOPE, частично финансирана от Европейската комисия, и сектор „Компютърни престъпления“ на ГДБОП на 12 май в Пловдив бе задържан 34-годишен учител, разпространявал видеоматериал с детска порнография в Интернет.

Видеоматериалът първо е засечен от Горещата интернет-линия в Ирландия, която установява български ай-пи адрес и подаде сигнал до българската Гореща интернет-линия за борба с незаконно и вредно за деца съдържание и поведение в Интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникации“.

Събраната информация бе предадена на сектор „Компютърни престъпления“, който установи извършителя и съвместно със служители на териториалното звено на ГДБОП в Пловдив, бе задържан 34-годишният К.П от областния град. Екипът го е задържал докато разглеждал филми с детска порнография на личния си компютър.

Видеоматериалът, по който К.П. е бил засечен, съдържа сексуални сцени между деца – момчета и момичета на видима възраст между 6 и 10 години. От дома на задържания е иззета компютърна конфигурация и са открити около четири гигабайта порнографски изображения и видеофайлове с участието на деца.

Арестуваният се оказва учител на деца от пети до осми клас в местно училище. Срещу него е образувано досъдебно производство, за което максимално предвиденото наказание е лишаване от свобода до 6 години и глоба до 10 000 лева.