Учители

Безплатен курс от МОМН „Електронни социални умения” – със сертификат

Използването все повече и повече на виртуалното пространство за общуване е най-силно проявяващата се тенденция в Интернет и особено сред младите хора – вече изключително високо технологични от ранна възраст.

Социалните мрежи и онлайн общностите са сайтовете, в които интернет потребителите прекарват най-много време, посочват официалните данни. 500 млн. д. е общият брой на потребителите само в социалната мрежа Facebook, което я превръща в третата по брой население „държава” в света. 50% от тези 500 млн. д. се log-ват поне веднъж дневно във Facebook. 1,65 млн. д. е броят на българите в тази социална мрежа. А тя не е единствената…

Използваме социалните мрежи и онлайн общностите, за да общуваме ежедневно с приятелите си, за да поддържаме контактите си с бивши колеги, хора с които сме се запознали и др.

Безплатният курс „Електронни социални умения,

предоставян от МОМН на учителите, при завършването на който се предоставя сертификат, има за цел да предостави на преподавателите необходимите знания за поддържане и изграждане на платформа – училищна социална мрежа с богат масив от познати приложения.

Училищата отдавна са разбрали значението на поддържането връзка със завършилите ученици – най-добрите представители на училището.

Курсът е предназначен да улесни създаването на общности, траещи цял живот – чрез безплатни електронни адреси, които учениците могат да запазят след завършването си, както и чрез богат масив от комуникационни услуги, които училищата могат да използват за да подпомогнат поддържането на дългосрочни отношения със завършилите ученици.

Какво ще научите в този курс:

 

  • Как да създадете училищен сайт с онлайн общност;
  • Как да създадете домейн на вашето училище;
  • Как да създадете е-поща на всеки ученик и учител;
  • Работа с програма за незабавна комуникация;
  • Как лесно да споделяте документи, независимо от компютъра, на който се намирате;
  • Как да съхранявате образователни материали и файлове и как се споделят онлайн;
  • Как се създава собствено място в мрежата (блог), в което може да публикувате каквото пожелаете под формата на текст, снимки, видео…;
  • Създаване на групи – събиране на хора, работещи върху един и същ проект;
  • Безопасност в интернет;
  • Как да си сътрудничете онлайн с вашите приятели от Европа.

Как може да се участва в курса по Електронни социални умения?

  1. Влезте на адрес internet.mon.bg със своето потребителско име и парола.
  2. Влезте в „Учебни материали“ като щрканете на съответния бутон. Там ще намерите всички материали за курса, разделени в модули.
  3. Отворете всеки един модул (последователно, както са изброени) и се запознайте със съдържанието на всяка една тема.
  4. Проверете знанията, които сте придобили чрез тестовете (щракнете на бутон „Тестове“).
  5. Изпълнете поставените задачи, за да получите сертификат (вж. условията за придобиване на сертификат).