Инвестиционен банкер е един от най-известните учители

Публикувана на: 14.09.2010
Кoментари:1

 


Един от най-известните учители в света е 33 г. Сал Кан (Sal Khan) – академична звезда в следването си, собственик на инвестиционна компания на Уол Стрийт, притежател на 2 бакалавърски и 2 магистърски степени – от Масачузетския технологичен институт и от Харвард, и автор на едни от най-посещаваните безплатни и с нетърговска цел онлайн уроци за деца.

Сал Кан не получава никаква финансова изгода от начинанието си.

Видео уроците са разработени изцяло от Сал Кан (на снимката) и са публикувани на http://www.khanacademy.org/. Досега са гледани над 18 млн. пъти. Общият им брой досега е над 160. Среднодневният им брой гледания е 70000. Те са по математика, физика, химия, биология и др. Продължителността им е между 10 мин. и 15 мин.

Бил Гейтс публично е изразил възхищението си от Кан, както и е казал, че децата му също ползват уроците ежедневно и са се превърнали в големи техни фенове.

Видеоуроците, които могат да бъдат гледани на сайта, са направени така, че на достъпен език и по прост начин обясняват материята, преподавана в училище.

Кан е роден в Ню Орлиънс, син е на емигранти от Бангладеж.

Започва уроците случайно – за по-малките си племенници, които са имали проблеми по математика. Първоначално им е преподавал отдалечено на живо използвайки софтуераYahoo Doodle като споделена дъска за бележки, както и телефона.

Впоследствие поради заетостта в работата на Кан и часовата разлика преподаването на живо не било възможно. Тогава Кан започнал да публикува видеоуроците си в YouTube и те предизвикали огромен интерес, което го накарало да ги развие до днешната им форма. През цялото време го е правил без да има никаква финансова изгода.

Кан също така по време на следването си е бил доброволец преподавател в училище в клас за талантливи деца. Разработил е и софтуер за обучение на деца с неврологични заболявания.

Уроците на Кан, като цяло, могат да служат като солиден допълнителен източник към преподаваното, но не и като основен.

 Коментари 1

Влез за да коментираш
15.09.2010 mironov

Браво на този човек. Уроците по математика са много достъпни. Ще ги покажа на учениците си. Този мъж ми поднесе чудесен подарък за първият учебен ден. Успех на всички.

Коментари във Facebook