Ученици Училища

МОН наказва директор, отказал да приема ромчета

Има дисциплинарно производство срещу директора на училище, писал във „Фейсбук“, че няма да приема ученици от ромски произход. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на заседанието на Образователна комисия в отговор на въпрос на депутата от ПГ на ДПС Ерол Мехмед във връзка с пост във „Фейсбук“ на директор на училище в Благоевградско, в който той отказва да приема деца от ромски произход в училището, предаде Агенция „Фокус“.

„Не става въпрос за разпореждане, а за публикувано мнение във „Фейсбук“, което изразява отношение. Това, което е написано е недопустимо. То е дискриминационно, осъдително. Трябва да се реагира. Началникът на РУО – Благоевград е образувал дисциплинарно производство. Няма какво да се проверява, то е  ясно. Няма нужда от проверка, която да персонализира вината и да казва дали е сбъркано или не е“, коментира министър Вълчев.

Според него всяка една ситуация има контекст, но в случая няма оправдание за тези думи.

„Колкото имах възможност реагирах публично на тях и много други колеги от министерството. Контекстът е, че имаме проблем с така наречената вторична сегрегация и думите на директора са били опит да се реагира на страховете“, каза министърът.

Според него колективната политика на МОН и на общините трябва да е насочена към политика на десегрегация и максимално включване на децата от ромски произход.

В началото на юли Комисията за защита от дискриминация се самосезира по случая. Скандалът избухна след съобщение на ръководството на 9 ОУ „Пейо Яворов“ в Благоевград, публикувано в официалния Facebook профил на училището. То гласеше: „Уведомяваме родителите на бъдещите първокласници от жк „Ален мак“ и с. Изгрев, че продължаваме записването на първокласници. Записани ученици – 6. Свободни места – 12-14. Не записваме деца от ромския етнос. Деца със СОП се приемат с предимство.“ Въпреки развихрилата се дискусия по темата дали става дума за дискриминация от благоевградското училище обявиха, че ще продължат да отстояват позицията си.

Източник: dnes.dir.bg